Steeds meer Belgen zoeken hun volgende huurwoning online. Weet echter dat sommige advertenties te mooi zijn om waar te zijn. Waarop je moet letten? We halen 3 populaire zwendelpraktijken aan…
1. De valse eigenaar
Dit is een van de meest voorkomende praktijken van het moment. De oplichter plaatst een advertentie van een zeer voordelige woning online, waarna een korte uitwisseling van e-mails plaatsvindt en de fraudeur uitlegt dat hij of zij niet ter plaatse kan komen. Vaak gebeurt het dan dat die persoon beweert een kopie van de sleutels bij een vriend(in) te hebben en dat laatstgenoemde voor het nodige zal zorgen. Vervolgens wordt een borg gevraagd voor de sleutels, soms tot wel 1000 euro, die via Western Union of Money Gram dient te worden betaald. Dit mag je zeker niet doen! Een borg voor sleutels is helemaal niet van toepassing en wie betaalt, zal dat geld waarschijnlijk nooit meer terugzien.
2. De plaatsbeschrijving
De plaatsbeschrijving van een huurwoning is van essentieel belang. Bij de ondertekening van het contract zullen sommige verhuurders "nalaten" om bepaalde gebreken van het appartement of het huis te vermelden met als doel om aan het einde van de huurperiode de waarborg te kunnen behouden. Pas hiervoor op! Ga desnoods zelf op zoek naar gebreken die je laat toevoegen aan de plaatsbeschrijving. Wat niet op papier staat, kan moeilijk bewezen worden achteraf.
3. Persoonlijke documenten
Het ideale huurhuis gevonden? Dan is de kans groot dat de "eigenaar" je verzoekt om deze zaken op te sturen per e-mail: een kopie van je identiteitskaart, kopieën van bankafschriften, een machtiging voor automatische incasso of misschien zelfs een huwelijkscontract.
Verdacht? Absoluut! Bezorg zulke documenten nooit aan iemand die je niet kent. Oplichters kunnen je gegevens misbruiken, met alle mogelijke gevolgen van dien.