Is een dvd in de woonkamer opzetten binnenkort écht verleden tijd? Het moet gezegd dat streaming bijzonder populair aan het worden is. Bovendien doe je het milieu daarmee geen kwaad… Toch?
Videostreaming is nu goed voor 60,6% van het wereldwijde internetverkeer. Hiervan vertegenwoordigt Google 12% (met dank aan YouTube) en Netflix 11,44%. Terminals, opslag- en distributienetwerken verbruiken weliswaar allemaal energie. Video on demand (Netflix, Amazon en binnenkort Apple of Disney) domineert met 34% van het totale verbruik. Daarna volgen pornografische video’s (27%), de belangrijkste concurrerende platforms van YouTube (21%) en andere toepassingen (18%).
We willen steeds meer
Ultra HD, 4K, 8K… fabrikanten concurreren met elkaar om een steeds betere beelddefinitie aan te kunnen bieden. Meer uitgewisselde gegevens betekent echter ook meer energieverbruik. Er wordt daarom stevig gewerkt aan technische verbeteringen, bijvoorbeeld om datacenters af te koelen of om video’s minder omslachtig te maken. Maar deskundigen vrezen dat technologische verbeteringen het totale verbruik zullen doen toenemen. Technologische innovatie creëert nu eenmaal nieuwe toepassingen. De ecologische voetafdruk van streaming kan de komende jaren dan ook flink exploderen, zo wordt beweerd.
De onderzoekers, die een technologische stap terug helemaal uitsluiten, bevelen in het bijzonder aan om de bewustwording van het verbruik te verhogen: "het ergste wat je kan doen, is een video op een 3G mobiele telefoon bekijken", benadrukt Laurent Lefevre van het Franse Nationale Instituut voor Onderzoek in de Digitale Wetenschappen. "Het is beter om het thuis te bekijken met een glasvezelverbinding."