Als je in zee gaat met een aannemer vraagt die je wel eens om hem een voorschot te betalen. Maar zijn er grenzen aan het bedrag dat je aannemer je als voorschot kan vragen of heeft deze daarin de vrije keuze?
Je hoort wel eens verhalen van mensen die maar liefst 50 % van het aannemingsbedrag (of zelfs meer) als voorschot moeten betalen aan hun aannemer voor die bij hen aan de slag wil gaan. Maar kan dat wel?
Een kwestie van afspraak
Je aannemer kan met jou perfect afspraken maken over de hoegrootheid van het voorschot dat je aan hem moet betalen. In principe is er ook geen maximumgrens beneden dewelke dit voorschot moet blijven. Als klant heb je er natuurlijk alle belang bij dat het voorschot zo beperkt mogelijk wordt gehouden. Als je aannemer failliet gaat ben je het nu eenmaal kwijt.
Er is een uitzondering
Een uitzondering geldt als de wet Breyne van toepassing is (bv. bij een verkoop van een appartement op plan). De wet Breyne zegt immers dat de aannemer bij het sluiten van de overeenkomst een voorschot van maximaal 5% van de totale prijs mag vragen. Het saldo van de prijs van de werken is in het kader van deze wet slechts opeisbaar in gedeelten die nooit hoger mogen zijn dan de prijs van de reeds uitgevoerde werken.
En als er niets is afgesproken?
Als er geen afspraken zijn over een voorschot en je aannemer vraagt dit alsnog, dan hoef je er geen te betalen. De wet bevat nu eenmaal nergens een regel die zegt dat je aannemer je een voorschot mag vragen als dat niet afgesproken is.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)