Als je wil (ver-)bouwen is het belangrijk dat de aannemers waar je een beroep op doet zich aan de planning houden. Hoe kan je daar, in tijden waar het orderboekje van vele aannemers overvol zit, voor zorgen?
Deze week stond het weer in de pers. De orderboekjes van vele aannemers zitten behoorlijk vol. Bij sommige aannemers moet je zelfs tot een jaar geduld hebben voor ze op je werf aan de slag kunnen gaan. Maar hoe zorg je er voor dat je bouwproject niet te veel vertraging oploopt?
Stel de vraag
Speel tijdens je zoektocht naar een aannemer open kaart over je wens dat je werf tijdig klaar is. Vraag de aannemer of hij in de mogelijkheid is om zich aan de planning te houden. Misschien moet je zelf wel wat toegevingen doen op de timing die je wil nageleefd zien. Vaak zijn de orderboekjes van de beste aannemers namelijk het eerst gevuld.
Zet de afspraak op papier
Belooft je aannemer je dat hij een bepaalde timing kan respecteren, zet dan die afspraak ook op papier. Geef aan wanneer de werf uiterlijk moet klaar zijn of geef een aanvangsdatum en een uitvoeringstermijn aan. Verduidelijk meteen ook welke dagen eventueel als weerverlet in aanmerking worden genomen bij het berekenen van de termijn. Je kan meteen ook overeenkomen wat de sanctie is als de aannemer zich uiteindelijk niet aan deze afspraak houdt. Zo kan je bv. een vergoeding overeenkomen per maand vertraging.
Speel kort op de bal
Merk je in de loop van de werken dat de werf vertraging oploopt, wijs de aannemer dan op de gemaakte afspraken. Je kan dat bv. doen in een mail. Helpt dat niet, dan kan je de aannemer via een aangetekende brief wijzen op wat werd overeengekomen en vragen dat hij de timing alsnog strikt respecteert. Maak dan meteen voorbehoud om een schadevergoeding te vragen als dat niet gebeurt.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)