Veel verhuurders denken dat de huurwaarborg het hoogste bedrag is dat je kunt krijgen als er schade is aan je huurpand. Maar dat klopt niet helemaal. Er bestaat nog altijd veel verwarring over wat je als eigenaar echt mag eisen.
Het misverstand uitgeklaard
Een huurder is wettelijk verantwoordelijk voor alle schade die hij of zij veroorzaakt tijdens de huurperiode. Dus: is de schade hoger dan de waarborg? Dan hoef je je daar niet bij neer te leggen. Je mag het verschil terugvorderen van je huurder.
Als je huurder niet vrijwillig betaalt, kan je als verhuurder terecht bij de vrederechter. Die kan beslissen dat de huurder een extra schadevergoeding moet betalen, bovenop de huurwaarborg.
💸 En als de huurder het geld niet heeft?
Dat is waar het soms moeilijk wordt. Zelfs met een vonnis van de rechter kan je bot vangen als de huurder niet solvabel is. Je krijgt dan misschien gelijk, maar je kan de schadevergoeding niet innen. In dat geval blijf je achter met alleen de waarborg, wat zelden voldoende is om alles te herstellen.
🔍 Hoe bewijs je schade?
Heel belangrijk: zorg voor een tegensprekelijke plaatsbeschrijving aan het begin van de huur. Dat is een officiële beschrijving van de staat van het pand, ondertekend door beide partijen. Heb je die niet? Dan wordt er automatisch van uitgegaan dat het pand in dezelfde staat werd teruggegeven als het werd ontvangen.
In dat geval moet jij als verhuurder bewijs leveren van de schade en de oorspronkelijke staat. En geloof ons: dat is vaak erg lastig.
📸 Tip: neem foto’s bij het begin van de huur (liefst met datum) en bewaar alle communicatie. Dat kan later het verschil maken.
Mr. Jan Roodhooft, advocaat – www.ra-advocaten.be