5 tips om te besparen op stookkosten

Energie besparen, kan door te kiezen voor de nieuwste generatie apparatuur die voldoet aan de strengste milieunormen, maar ook door enkele deze zeer eenvoudige tips in acht te nemen.

1. Kies voor een thermostaat

Een moderne ketel kopen zonder een compatibele thermostaat is een no-go. Een thermostaat laat je toe om te kiezen voor een bepaalde temperatuur in de woning, zonder dat je de radiator moet bijstellen. Manueel, programmeerbaar of zelfs geconnecteerd, soorten zijn er genoeg. Je kiest op basis van de kenmerken van de te verwarmen ruimte en natuurlijk het budget.

2. Ga slim met je verwarming om

Als algemene regel geldt dat de verwarming slechts vijf tot zes maanden per jaar draait. Toch is het systeem nog steeds goed voor meer dan 65% van de verbruikte energie van een huis. Je centrale verwarmingssysteem intelligent regelen en gebruiken, is dus een must. De thermostaat helpt daarbij.

Door te kiezen voor een referentietemperatuur tussen 19 en 20° bespaar je 10 tot 25% energie ten opzichte van 21° en hoger. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 100 tot 250 € op een gemiddelde rekening van 1.000 €/jaar. Programmeer je thermostaat ook om de ketel uit te schakelen tijdens je afwezigheid, met een referentietemperatuur van 15 of 16°.

Het heeft geen zin om de kranen van je radiatoren volledig open te draaien en te hopen dat de kamer sneller opwarmt. Je kan ze dus instellen op 3 of 4 (ongeveer 20°) in regelmatig bezette kamers, op 2 of 3 in slaapkamers en op 4 of 5 wanneer je in de badkamer bent.

3. Ketel onderhouden!

Het hart van je centrale verwarmingssysteem – de ketel dus – moet regelmatig worden onderhouden om goed te kunnen functioneren. Dit is trouwens ook een wettelijke verplichting Hierdoor wordt het risico op defecten beperkt en wordt het brandstofverbruik met ongeveer 5% verminderd. Tegelijkertijd verhoog je de veiligheid van het toestel.

4. De radiatoren niet vergeten

Om een radiator goed te laten functioneren, moet deze gepurgeerd, onbelemmerd en stofvrij zijn. Voor de koelere maanden moeten ze daarom een goede reiniging en een algemene purgering krijgen. Het doel van deze handeling is het verwijderen van lucht die in het verwarmingscircuit is gekomen en voorkomt dat het water goed in het toestel circuleert.

Met een schroevendraaier of een radiatorsleutel wordt de radiator die het verst van de ketel verwijderd is, eerst gepurgeerd. Zodra er geen lucht meer is (en er water naar buiten komt), sluit je de kleine kraan van elke radiator onmiddellijk. Als dit is gebeurd, maak dan van de gelegenheid gebruik om de keteldruk te controleren. Deze moet tussen 1,5 en 2,5 bar liggen.

5. Verlucht regelmatig heel het huis!

Tijdens de winter is er een logische neiging om alle ramen toe te laten om te voorkomen dat er koude lucht binnenkomt. Dit heeft het effect dat er vocht in huis wordt opgehoopt. Vocht bevordert de ontwikkeling van schimmel- en huisstofmijten, maar ook van slechte geuren. Alle ramen twee keer per dag wijd open te zetten (idealiter ‘s ochtends en ‘s avonds, voor de verwarming) gedurende ongeveer tien minuten, waardoor er tocht ontstaat, volstaat. Dit zal de lucht vernieuwen en een groot deel van de stank en vervuilende deeltjes die binnenin stagneren, afvoeren.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼