Een hypotheekleningen afsluiten? Mogelijkheden zat, maar hoe vergelijk je nu al die opties met elkaar? Wij zetten enkele tips op een rijtje, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
Vraag de ESIS op en vergelijk
De ESIS of European Standardised Information Sheet, biedt op een uniforme manier een overzicht van de hypotheeklening. Een makkelijke manier om ze met elkaar te vergelijken. Aangezien alle documenten dezelfde structuur hebben kun je snel zien met welke lening je het meeste voordeel doet.
Vergelijk alle factoren
De rentevoet is belangrijk en die is bij voorkeur zo laag mogelijk, maar ook het JKP (Jaarlijks KostenPercentage) is belangrijk. Hierin worden alle kosten samengevat en ook die kunnen oplopen. Vergelijk je enkel de rentevoet, dan doe je slechts de helft van het werk.
Hoe kies je de voordeligste rentevoet?
Je kunt kiezen uit een vaste of een variabele rentevoet. De rentevoet varieert afhankelijk van de optie die je kiest, maar ook in functie van de quotiteit (de verhouding van het bedrag dat je leent en de waarde van de woning) en de looptijd.
Af en toe geeft de bank je ook een korting als je andere producten van de bank afneemt. Denk daarbij aan een schuldsaldo- en brandverzekering. Let wel op dat deze niet duurder zijn dan bij een andere bank. Vergelijk dus ook deze verzekeringen eerst met een aantal voorstellen van anderen banken, voordat je je vastzet.
Doe beroep op een kredietbemiddelaar
Kijk je er tegenop om al het werk zelf te doen, dan kun je een kredietbemiddelaar inschakelen. Die volgt voor jou de rentevoeten op, zoekt de voordeligste op de markt en gaat ook de nevenproducten met elkaar vergelijken. Bovendien kan je bemiddelaar ook makkelijk de kredieten simuleren, zodat je meteen weet of een krediet binnen je mogelijkheden valt of niet. Deze onafhankelijke kredietbemiddelaar werkt voor jou vaak gratis, ze krijgen hun commissie immers van de kredietinstellingen.