We worden allemaal geconfronteerd met deze vraag bij de aankoop van een nieuw huishoudelijk apparaat: "Wilt u de uitgebreide garantie nemen? "Een betaalde verzekering die varieert van 5 tot 20% van de prijs van het gekochte apparaat, wat van meet af aan zeer aantrekkelijk lijkt…
Maar is deze uitgebreide garantie echt nodig? Is dit niet een truuk van de verkopers om hun omzet te verhogen?
Verre van onmisbaar!
De uitgebreide garantie is een verzekering die duur kan zijn en niet verplicht is. Goed om te weten: ondanks wat sommige verkopers zeggen, blijft de betrouwbaarheid van de apparatuur constant, met een uitvalpercentage van 2% in het eerste jaar en 1% in het tweede jaar. Storingen vallen onder de wettelijke conformiteitsgarantie, die stelt dat als een apparaat defect is of niet goed werkt binnen twee jaar na aankoop, de verkoper verplicht is het apparaat terug te nemen en te vervangen of te repareren, dit alles gratis, tenzij het defect is veroorzaakt door verkeerd gebruik.
Het doel van zo’n uitgebreide garantie?
Het is belangrijk om te weten dat de uitgebreide garantie vaak aan beperkende voorwaarden is gebonden, d.w.z. dat de verzekering alleen bepaalde onderdelen van het product dekt (en bijvoorbeeld geen slijtende onderdelen) en alleen onder bepaalde voorwaarden. En dit wordt meestal niet gespecificeerd door de verkoper!
Bovendien, als je je apparaat voor het einde van het garantiecontract wil doorverkopen, wordt het niet meer gedekt, aangezien deze garantie strikt persoonlijk is! Ten slotte, als het apparaat als onherstelbaar wordt beschouwd, krijg je alleen de restwaarde van het apparaat terug, waarvan je het in de uitgebreide garantie geïnvesteerde bedrag moet aftrekken… wat vaak niet veel is.
Kortom, aangezien slechts 3% van de defecten zich voordoen tussen 3 en 5 jaar gebruik, is het onwaarschijnlijk dat je gebruik zal moeten maken van deze uitgebreide garantie.