Een huis of appartement bezoeken met het oog p een aankoop kan stresserend zijn. Laat je je meeslepen in het moment, dan kan je al snel fouten maken. Dit zijn 10 fouten om te vermijden.
Fout 1 : Je haasten
Haast en sped is nooit goed. Zorg ook dat je genoeg tijd vrijmaakt voor het bezoek, zodat je het niet hoeft te verzetten.
Fout 2 : De verkoper aan het lijntje houden
Als je het pand dat je hebt bezocht niet leuk vindt, zeg dat dan. Zo verspilt niemand tijd. Als het een makelaar is, kan hij altijd een andere woning voor je vinden.
Fout 3 : Met vooroordelen binnen stappen
Als je een woning bezoekt maar er veel vooroordelen over hebt, is de kans op succes extreem klein. Laat je niet misleiden door de foto’s: geef het pand dat je bezoekt alle kansen! Kan je van dit pand de woning van je dromen maken of niet?
Fout 4 : Niet weten hoeveel je kan lenen
Check op voorhand hoeveel je kan lenen en wat je totale budget is. Stap eerst naar de bank voordat je op zoek gaat naar een woning. Dit bespaart je onnodige bezoeken en frustratie.
Fout 5 : Geen vragen durven stellen
Er bestaan geen domme vragen. Vergeet dus niet te vragen wat je wil! Het is waarschijnlijk een goed idee om een notitieboekje bij je te hebben met schriftelijke vragen erin, zodat je tijdens een bezoek niet op je gevoel afgaat. Je kunt het beste een checklist met praktische vragen meenemen. Zet daarin de essentiële vragen zoals de ouderdom van de ramen, de ketel, onderhoudsfacturen… Vraag ook aan de makelaar of je van de eigenaars foto’s mag maken die je later thuis op je gemak terug kan bekijken, als je dat wilt. En wees niet bang om kritische vragen te stellen.
Fout 6 : De kelder of kruipruimte niet checken
Controleer altijd de kruipruimte of kelder als je naar een woning gaat kijken. Het is tenslotte de basis van het gebouw! Is het gemakkelijk toegankelijk? Is het er vochtig? Ruikt het muf? Zo ja, wees dan waakzaam… Controleer ook op de aanwezigheid van asbest…
Als er na de aankoop problemen blijken te zijn, moet je kunnen bewijzen dat je aan je onderzoeksplicht hebt voldaan. Je moet dus kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om de gebreken te ontdekken. De kosten van eventuele gebreken die je tijdens de inspectie had kunnen vinden, zijn voor jouw rekening. Iemand die verstand heeft van bouwen en verbouwen zal deze gebreken natuurlijk sneller opmerken.
Fout 7 : Gaan zonder iemand met kennis
Er zijn zo veel dingen die je moet controleren als je een potentiële woning gaat bekijken, dat het gemakkelijk is om dingen te vergeten. Daarom is het verstandig om iemand mee te nemen met kennis van zaken. Je kan natuurlijk altijd een familielid of vriend meenemen, maar als het gebouw dateert van voor 1980, is het verstandig om een professional mee te nemen die de staat van het gebouw kan onderzoeken. Dat kan een architect, een bouwkundig ingenieur of een vakman zoals een schrijnwerker of loodgieter zijn. Iemand meenemen is niet alleen prettig op dat moment, het zorgt er ook voor dat je achteraf kan debriefen.
Fout 8 : Alleen kijken
Zet ramen en deuren open en aarzel niet om een kast openen te trekken om pijnlijke verrassingen te voorkomen. Laat de kranen lopen en spoel het toilet door. Observatie is niet alleen voor de ogen – je kan ook dingen ‘controleren’ met je handen.
Fout 9 : Geen wandeling maken door de buurt
Is er een tuin? Vergeet niet de tuin te bezoeken. Wandel door de buurt, bij voorkeur te voet. Proef de sfeer, ervaar het verkeer en bekijk de winkels. De buurt kan je niet veranderen en het kan heel handig zijn om een aantal winkels in de buurt te hebben. Praten met de buren is nooit een slecht idee. Het gaat immers niet alleen om het gebouw! De omgeving is net zo belangrijk!
Fout 10 : Geen documenten opvragen bij het Nationaal eigenaars- en Mede-eigenaarsSyndicaat
Als je een appartement koopt, doe je er goed aan om de documenten te controleren bij het Nationaal eigenaars- en Mede-eigenaarsSyndicaat (NEMS). Als het kapitaal van de vereniging van mede-eigenaars niet toereikend is, zijn dringende reparaties misschien niet mogelijk.
Een huis kopen is spannend, maar voordat je de papieren tekent, moet je zeker zijn dat het dit is wat je wil. Door de 10 fouten die we hebben beschreven te vermijden, weet je zeker dat je het beste uit een bezoek haalt en een degelijk huis koopt!