Je bent eigenaar van een onroerend goed dat in het buitenland is gelegen en dat je wil verhuren. Kan je hiervoor een Belgisch huurcontract gebruiken? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Als je eigenaar bent van een tweede verblijf in het buitenland (bv. Frankrijk, Spanje, …) wil je dat misschien wel verhuren. Het is dan belangrijk goed na te denken over hoe je te werk gaat.
Let op met een Belgisch contract
Zelfs als je je buitenlands onroerend goed verhuurt aan een andere Belg, gebruik je maar beter geen Belgisch huurcontract. Je moet in heel wat landen nu eenmaal een huurcontract afsluiten dat is opgemaakt volgens het recht dat in dat land van toepassing is. Hou je je daar niet aan, dan loop je het risico dat het contract niet geldig is of bepaalde afspraken terzijde zullen worden geschoven.
Wat wel doen?
Gebruik dan ook een huurcontract dat is opgesteld volgens het recht dat in het land waar het onroerend goed is gelegen van toepassing is. Je kan zo’n contract eventueel verkrijgen via een lokale vastgoedmakelaar of je zou bijvoorbeeld een model kunnen vragen aan een plaatselijke advocaat. Vind je online een model terug, dan is het van belang na te gaan of dit nog voldoende actueel is.
Een discussie en dan?
Heb je een discussie met de huurder over de uitvoering van de huurovereenkomst en eindigt die voor de rechtbank, dan is de kans groot dat een rechtbank in het land in kwestie bevoegd is voor het geschil. Je riskeert dan ook op een buitenlandse advocaat een beroep te moeten doen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)