Volstaat je elektrische installatie thuis om een elektrische auto op te laden?

Ben je van plan om een elektrisch voertuig aan te schaffen en wil je thuis een oplaadterminal installeren? Dan moet er rekening worden gehouden met verschillende parameters, zoals met het feit dat er verschillende soorten oplaadbeurten bestaan (normaal, halfsnel en snel) en dat niet alle elektrische installaties in staat zijn om zo’n station te ondersteunen.

Informeer je op voorhand!

De voorwaarden voor de aankoop van een oplaadpunt: informeer naar de technische vereisten en beperkingen, d.w.z. de compatibiliteit van je installatie thuis, de kenmerken van het voertuig en het benodigde vermogen.

Conventioneel opladen (tot 7,5 kW) op een conventionele aansluiting (enkelfasig of driefasig) is geschikt voor de meeste elektrische voertuigen. Hierdoor kan je je auto in 4 tot 20 uur opladen voor de meest energieverslindende modellen. Deze optie – meteen de goedkoopste en de meest eenvoudige – vereist geen aanpassing van de huishoudelijke elektrische installatie.

Halfsnelle en snelle herladingen vereisen daarentegen een hoger vermogen en vaak specifieke configuraties. Voordat je een oplaadstation installeert, moeten twee voorwaarden worden opgelost: aangesloten zijn op een 400 V-driefasennetwerk, met een aardingstransformator, en overwegen om je installatie te versterken als je een snel oplaadstation wilt installeren.

Veel wijken in België, en met name in Brussel, zijn echter aangesloten op een 230 V-driefasennet, zonder aardingstransformator. Je moet dus ofwel een 230 V/400 V-draaistroomtransformator voor de paal laten installeren, ofwel aan de elektriciteitsleverancier vragen of het mogelijk is om je rechtstreeks te voorzien van 400 V-draaistroom.

Dit zijn allemaal kostbare conversies die eerst moeten worden geëvalueerd voordat ze kunnen worden uitgevoerd. In veel gevallen is normaal opladen voldoende, zolang het maar ‘s nachts gebeurt, wanneer alle stroomverbruikende apparaten in huis stand-by staan.

In het kort

Voordat je aan het elektrische avontuur begint, zowel bij het kiezen van een voertuig als bij het kiezen van een oplaadstation, moet je zoveel mogelijk informatie inwinnen, zowel bij je elektriciteitsleverancier als bij je autodealer (niet alle elektrische voertuigen zijn compatibel met alle soorten oplaadstations). Hou er ook rekening mee dat als je kiest voor een halfsnelle of snelle oplading, je waarschijnlijk op eigen kosten aanpassingen aan je elektrische stallatie zal moeten laten doen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼