Als je met een aannemer in zee gaat zal die je allicht een offerte of contract voor akkoord laten ondertekenen met daarop een aantal ‘kleine lettertjes’. Daar staan echter vaak een aantal clausules tussen die je maar beter laat schrappen. Waarop moet je zoal letten?
Als je een beroep doet op een aannemer zal die je een voorstel van contract overmaken of een offerte met daarop zijn kleine lettertjes. Weet dan dat die vaak niet te nemen of te laten zijn en je wel eens bepaalde clausules kan laten schrappen. Met de volgende bepalingen doe je dat alvast best.
De prijs
Als je met je aannemer een vaste prijs afsprak voor zijn werken, dan gebeurt het wel eens dat hij in zijn kleine lettertjes vermeldt dat de aannemingsprijs toch mag worden aangepast als de prijs van bijvoorbeeld materialen of werkuren stijgt. Een dergelijke clausule schrap je maar beter. Hetzelfde geldt voor een bepaling waarin de aannemer aangeeft te werken op basis van vermoedelijke hoeveelheden. Ook dan riskeer je namelijk later voor verrassingen te komen staan wat betreft de uiteindelijke kostprijs van de werken.
Gebreken inroepen
Vaak staan er in de algemene voorwaarden ook bepalingen waarbij de aannemer tracht om zijn aansprakelijkheid in de mate van het mogelijke te beperken. Ook met dergelijke clausules ben je maar beter voorzichtig. Zo dien je na te kijken of de termijn die je krijgt om gebreken te melden wel voldoende lang is. Schrap ook een eventuele clausule in het contract waarin staat dat je door de woning te betrekken de werken zonder meer aanvaardt.
Schadevergoeding bij beëindiging
Kijk verder ook na of de vergoeding die je aan de aannemer moet betalen als je eenzijdig de aannemingsovereenkomst beëindigt niet te hoog is. Is dat wel het geval, schrap dan deze bepaling of laat de vergoeding verminderen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)