Veel websites vragen tegenwoordig om een wachtwoord, of het nu gaat om je e-mail inbox, e-commerce sites of administratieve zaken.
Op alle sites hetzelfde wachtwoord gebruiken, doe jij dat ook? Een nogal riskante praktijk, omdat het hackers gemakkelijk toegang geeft tot persoonlijke informatie en soms zelfs tot je bankgegevens. Het is daarom raadzaam om een wachtwoord aan te maken dat zowel "veilig" als gemakkelijk te onthouden is.
Vijf gouden regels
– Zo lang mogelijk: een veilig wachtwoord is minimaal 12 karakters lang. Kies alleen voor een kortere formule als de site extra veiligheid biedt, zoals een teken- of beeldherkenningstest of de noodzaak om aanvullende informatie te coderen via andere middelen dan het internet (bijvoorbeeld een kaartlezer of een per post verzonden identificator).
– Hoe ingewikkelder, hoe beter: naast de lengte moet het wachtwoord idealiter vier verschillende soorten tekens bevatten. Kleine letters, hoofdletters, cijfers en speciale tekens (zoals ?, #, @…) zijn je bondgenoten!
– Anoniem op zijn best: vergeet de geboortedata, de voornaam van je moeder of je nummerplaat! Je wachtwoord moet anoniem zijn…
– Kies voor dubbele authenticatie: het lijkt misschien tijdverlies, maar het is de beste veiligheidsmaatregel. Met dit systeem kan je per e-mail, SMS of zelfs per telefoon op de hoogte worden gebracht als iemand probeert in te loggen op je account vanaf een andere computer/smartphone dan de jouwe. Je hebt dan de mogelijkheid om de verbinding te weigeren zodat niemand anders dan jezelf kan inloggen op je account.
– Regelmatig vernieuwen: vergeet niet je wachtwoord meerdere keren per jaar te wijzigen, vooral op sites waar vertrouwelijke en gevoelige gegevens zijn opgeslagen.
Hoe kan je het je herinneren?
Het is niet altijd gemakkelijk om een wachtwoord met meer dan 10 tekens te onthouden. De eenvoudigste manier is om een wachtwoord aan te maken uit een zin. Onthou die zin en gebruik de eerste letter van elk woord van de zin om je wachtwoord (opnieuw) samen te stellen. Bijvoorbeeld, de zin "Ik ben een hoedenmaker die in 1000 Brussel werkt! "zal het wachtwoord "Ibehdi1000Bw!" genereren.
Ter herinnering, het blijft erg belangrijk om voor elke account een ander wachtwoord te gebruiken. Schrijf dit wachtwoord niet op het notitieblok van je smartphone of op de cloud. Het kan gemakkelijk in de verkeerde handen vallen!