Enkele jaren geleden hebben we een waterverzachter in de kelder geïnstalleerd. Ik weet zelfs niet meer wat onze motivatie toen was. Maar het feit blijft: daar staat hij dan. Toegegeven, het heeft een mooie naam. Wie wil het leven niet zachter maken? Het trekt aan, het klinkt magisch.
Dat is buiten de zakken onthardingszout gerekend die meestal enkel beschikbaar zijn in 10 of 25 kg. Vreselijk. De pakken opheffen, op de winkelkar smijten, weer opheffen om in het koffer te proppen, uit de auto sleuren, naar de kelder trekken. En ze dan leegmaken in het bakje. Je zou voor minder door je rug gaan. Een lumbago die je kan verzachten in een bad vol onthard water. Dat dan weer wel…
Technieker niet zo blij…
Die taak is zo vermoeiend dat we het constant verschuiven, totdat er nog maar vier tabletten overschieten en we ons naar de doe-het-zelf moeten haasten. De technieker die deze week een onderhoud heeft uitgevoerd, heeft een zwarte lijn getrokken op de machine: het zout mag absoluut niet onder die lijn komen. “Een waterverzachter zonder zout werkt niet zoals het hoort.” Ok, chef. We zullen regelmatiger zakken moeten kopen om altijd een reserve te hebben.
Een waterverzachter een slecht idee?
Aangezien hij best wel sympathiek was, heb ik het aangedurfd die gewaagde vraag te stellen. Ik heb altijd gehoord dat het niet mogelijk is om zonder waterverzachter verder te gaan als je er eenmaal een hebt geïnstalleerd. Dat de leidingen drie keer sneller vuil worden als het apparaat wordt weggehaald. Overal kalk, verstopte leidingen, een ramp. Eeuwig veroordeeld. Hij heeft er eens mee gelachen. “Ja, dat is wat de verkopers je willen doen geloven.”
Volgens hem zou het huis niet slechter af zijn zonder een waterverzachter. Kraantjeswater zou zelfs gezonder zijn. Toen hij dat zei, heb ik toch even getwijfeld. Zijn uitleg: als de waterverzachter slecht onderhouden wordt (wat hier wel wat het geval is), kunnen bacteriën zich ontwikkelen en een slechte geur en smaak aan het water geven. Hij vertelde ook dat onthard water vol natrium afgeraden is voor mensen met hartaandoeningen of mensen die een zoutarm dieet volgen.
Zijn dagen zijn geteld!
Toen de technieker vertrokken was, heb ik mijn waterverzachter eens aangekeken. De stilte tussen ons woog zwaar. Hij kostte mij dus niet alleen jaarlijks veel geld (door de stijging van ons waterverbruik, het volledig jaarlijks onderhoud, de zoutzakken en de osteopaat), maar was ook nog eens verantwoordelijk voor mijn opgeblazen buik. Verzachter van mijn voeten. Hij gaat het nog zwaar te verduren krijgen! Ik moet hem vermoorden. Zachtjes, natuurlijk.