Gooi je eierschalen niet meer weg! Deze zijn zeer nuttig in de tuin. Hier zijn zeven manieren om ze een tweede leven te geven!
De schaal van een kippenei bestaat voor meer dan 95% uit calciumcarbonaatkristallen, eiwit, magnesium, ijzer en kalium. Een cocktail die zeer nuttig kan zijn in je tuin.
1. Als meststof
Rijk aan calcium, is de eierschaal van de kip een zeer goede natuurlijke meststof. Met behulp van een vijzel en stamper kan het tot kleine deeltjes worden gereduceerd en direct worden verwerkt in de bodem van een bloempot, in de potgrond van je zaailingen in het voorjaar of zelfs in de moestuin.
2. Verrijking van compost
Dezelfde geplette schelpen kunnen van tijd tot tijd aan je compost worden toegevoegd om deze te verrijken. Ook hier zal calciumcarbonaat zeer nuttig zijn en de kwaliteit van uw humus verbeteren.
3. Als afweermiddel!
Verpletterd verrichten eierschalen wonderen rond salades en planten die geliefd zijn door slakken. Hier zullen ze fungeren als natuurlijk afweermiddel, omdat de kruipende weekdieren, dankzij de scherpe randen van de schelpen, moeilijk toegang krijgen tot je planten en deze dus liever vermijden.
4. Voor mooie tomaten!
Nog steeds in de moestuin mogen dezelfde schelpen verspreid worden bij tomaten- en komkommerplanten. Hier zal hun aanwezigheid in de grond helpen voorkomen dat er rot optreedt tijdens het groeiseizoen wanneer de grond niet rijk genoeg is aan calcium.
5. Kippen zijn er gek op!
Als je kippen hebt, geef ze dan een calciumsupplement door de stukjes schaal te mengen met hun zaden of restvoer. Zorg er echter voor dat je ze goed afspoelt en het binnenmembraan verwijdert, en laat ze vervolgens drogen. Je zult snel zien dat ze worden opgegeten!
6. Behoud van fruitbomen
Grof gemalen eierschalen kunnen in kleine netten aan de takken van fruitbomen worden opgehangen. Een natuurlijke methode om ze te beschermen tegen enkele veel voorkomende ziekten, zoals blaarvorming.
7. Kleine potten
Tot slot kunnen gekookte eieren, die zorgvuldig aan de bovenkant worden geopend, worden gebruikt als kleine zaadpotten. Eenmaal geleegd, maak je de binnenkant van het ei voorzichtig schoon, laat je het drogen en boor je een klein gaatje aan de basis, zodat het water eruit kan lopen. Je hoeft alleen maar grond toe te voegen en je zaden te planten.