Sinds begin dit jaar moeten woningen die in Vlaanderen gelegen zijn uitgerust zijn met voldoende rookmelders. Wat riskeer je als je deze verplichting niet correct naleeft?
De verplichting om voldoende rookmelders te plaatsen in je woning geldt zowel als je een woning verhuurt, dan wel die zelf bewoont. Concreet houdt die verplichting in grote lijnen in dat er op elke verdieping minstens één rookmelder moet hangen.
Ongeschiktverklaring
Als je zelf je woning bewoont dan zal je door de overheid (voorlopig) niet gestraft worden als er geen branddetectoren in je woning hangen. Verhuur je een woning dan is dat wel het geval. Als je dan geen rookmelders installeerde kan dat vanaf 1 januari 2021 zelfs tot een ongeschiktverklaring van de door jou verhuurde woning leiden.
Strafrechtelijke vervolging
Je riskeert als verhuurder bovendien strafrechtelijk te worden vervolgd. Indien dat zou gebeuren kan het zijn dat je een boete en/of een gevangenisstraf krijgt opgelegd. Zo’n vervolging zou er bv. kunnen komen na een brand waar een huurder verwond raakte of zelfs overleed.
Brandverzekering
Heb je geen rookmelders geplaatst en breekt er brand uit in je woning, dan moet de verzekeraar de schade toch vergoeden. Het niet aanwezig zijn van rookmelders betekent dus niet dat je geen vergoeding krijgt bij een schadegeval. De kans bestaat wel dat de verzekeraar nadien de verzekeringspolis opzegt en je op zoek moet gaan naar een andere maatschappij die je wil verzekeren.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)