Olla’s worden naast je planten in de grond gegraven en laten langzaamaan het noodzakelijke vocht vrij. Een ecologisch, praktisch en handig instrument! Meer weten over deze keramieken potjes? We leggen het je uit.
Voir cette publication sur Instagram
Nu ecologie voor heel wat inwoners een belangrijk thema is geworden, is water een van de eerste bronnen waarop bespaard wordt. Wat als we die onnodige verspilling nu eens tegenhouden? Dat is het doel van olla’s.
Wat is een olla?
Olla’s zijn zo oud als de straat en weten plantenliefhebbers weer te charmeren. Zo’n keramieken instrument in de grond naast al dat groen laat al het water dat het bevat vrij. Zo wordt de wortel onmiddellijk gehydrateerd. Doordat het water traag vrijkomt, krijgt onkruid geen kans, want de bovenste laag van de aarde wordt niet bevochtigd. En dat zien we graag!
Onnodig om elke dag water te geven. De vulfrequentie varieert van 3 tot 9 dagen, afhankelijk van het volume van de olla, het type grond, de plant en het klimaat. Olla’s hebben een levensduur van 3 tot 5 jaar.
Voir cette publication sur Instagram
Hoe olla’s onderhouden?
Pluspunt: het vraagt maar heel weinig onderhoud. Gebruik niet te vuil water, om te vermijden dat de poriën verstopt geraken, vul het niet wanneer het hard vriest en vergeet niet dat het er zit wanneer je aan het tuinieren bent. Een jaarlijks onderhoud is sterk aangeraden.
Voir cette publication sur Instagram