Steeds meer Belgen zijn erin geïnteresseerd. Op papier beloven geconnecteerde sloten heel wat goeds. Maar velen onder ons zijn achterdochtig: zijn ze echt veilig?
Op papier zijn er heel wat voordelen: de mogelijkheid om vanop afstand de deur te openen voor uw partner die zijn sleutel vergeten is, of voor de buurman die je planten water komt geven, een historiek van de in- en uitgaande bewegingen, geen fysieke sleutel, een programma om op een welbepaald uur de deur te sluiten… Ze zijn makkelijk te installeren en vormen geen al te zware aanslag op uw portefeuille: van een twintigtal euro voor een eenvoudig geconnecteerd slot tot 500 euro voor de meest gesofisticeerde modellen. Tussen deze extremen bestaat er een heel universum op het vlak van technologie… en veiligheid!
Hoe het slot ontgrendelen?
Een app op je smartphone is de meest courante optie, maar er bestaan er andere: de code, de armband, de badge… Over het algemeen is het meest gebruikte protocol Bluetooth.
Vooruitgang… maar nog altijd onvoldoende?
De Franse krant Le Monde raadpleegde meerdere experten: ze zijn het er allemaal over eens dat er veel vooruitgang is geweest sinds de opkomst van de technologie. Één van hen, Ibrahim Daoui, een informatica-ingenieur van het CNPP ( Centre National de Prévention et de Protection), waarschuwt echter: “We hebben nog geen enkel slot getest dat een tweede ster verdient (op de drie sterren in de A2P-norm die de digitale veiligheid beoordeelt), en dat dus weerstand kan bieden aan een informaticus met beperkte hackingkennis.” Bovendien haalt hij aan dat falende informatica altijd een mogelijkheid is, “een zwakte waarop de ontwerper nooit rekent, hijzelf niet, maar ook niet de eventuele onderaannemers die hem helpen om de veiligheid te testen voor het toestel op de markt komt.”
Conclusie: als je je voordeur wil uitrusten met een geconnecteerd slot, bespaar dan vooral niet op kwaliteit en informeer je over het gekozen model. De evolutie van deze technologie gaat immers heel snel. Vergeet ook niet dat het betere de vijand is van het goede: hoe meer functionaliteiten, hoe meer aanvalsmogelijkheden hackers hebben!