Een mede-eigenaar in het appartementsgebouw waar je woont zou een bewakingscamera willen plaatsen in de inkomhal of aan de inkomdeur van het gebouw. Maar kan dat wel? Onze advocaat vertelt je er alles over!
Algemene vergadering
Het is belangrijk om te weten dat hij of zij niet zomaar op eigen houtje de beslissing kan nemen om een camera te plaatsen in de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Die beslissing moet immers genomen worden door de algemene vergadering van mede-eigenaars. Dit is een maatregel die alle bewoners van het gebouw aangaat, en dus het is van groot belang dat iedereen zijn zegje kan doen. Wil je zo’n beslissing door de algemene vergadering laten nemen, dan moet je aan de syndicus vragen om dit punt op de agenda van de algemene vergadering te zetten. Dat zorgt ervoor dat er over de vraag gedebatteerd kan worden en dat iedereen zijn mening kan delen.
Camerawet
Zelfs als de algemene vergadering akkoord is moet er nog rekening worden gehouden met de zogenaamde camerawet en de GDPR-wetgeving (General Data Protection Regulation). Zo moet de camera zo worden opgesteld dat hij zo weinig mogelijk gericht is op de openbare weg om zo de privacy van voorbijgangers te respecteren. De vereniging van mede-eigenaars moet verder ook een pictogram uithangen. Hierbij wordt het publiek geïnformeerd dat ze gefilmd worden. Voor camera’s die geplaatst zijn in de gemene delen van het gebouw moet de syndicus ook een register voor beeldverwerkingsactiviteiten van de bewakingscamera’s bijhouden om de transparantie en de rechten van de bewoners te respecteren.
Politie op de hoogte brengen
Indien er een camera geplaatst wordt in de gemene delen moet de VME de politie daarvan op de hoogte brengen. Die melding moet gebeuren uiterlijk de dag voordat de camera in gebruik wordt genomen, om zo te voldoen aan de huidige regelgeving en om ervoor te zorgen dat de installatie bekend is bij de autoriteiten.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)