In de offerte van je aannemer staat een telfout die in je voordeel is. Kan je dan eisen dat hij de werken uitvoert aan de ‘verkeerde’ prijs? Met welke spelregels moet je daarbij rekening houden?
Het gebeurt wel eens dat een aannemer een telfout maakt bij de optelling van de deelposten van zijn offerte. Als de aannemer dat na uitvoering van de werken vaststelt bestaat de kans dat hij toch wil afrekenen aan het ‘herberekende’ bedrag waardoor je uiteindelijk ‘meer’ moet betalen. Maar kan dat wel?
Offerte is bindend
Dat is alvast het uitgangspunt. Een offerte die je aannemer maakt is in principe bindend. Voorwaarde is wel dat je de offerte aanvaardt binnen de termijn dat deze gold. Je aannemer zal nu eenmaal aan zijn offertes veelal een geldigheidsduur koppelen om te vermijden dat je daar geruime tijd na de opmaak nog mee bovenkomt en de prijzen intussen gestegen zijn.
En bij een vergissing?
Ook als er een vergissing staat in de offerte van je aannemer zit die daar aan vast. Dit is bv. het geval als hij per vergissing een verkeerde prijs voor bepaalde materialen vermeldde op de offerte. Een uitzondering hierbij geldt als het overduidelijk is dat de prijs enkel een vergissing kan zijn (bv. je aannemer vermeldde ipv 1000 euro 100 euro omdat hij een nulletje vergat).
Er is een uitzondering
Als er sprake is van een duidelijke rekenfout in de offerte dan geldt er een uitzondering op de regel. De aannemer kan dan de prijs … wel nog aanpassen en zijn rekenfout rechtzetten. Dat is bv. het geval als de aannemer de verschillende deelposten van zijn offerte verkeerd optelde of bv. bij het vermenigvuldigen van een eenheidsprijs met een aantal vierkante meters een fout maakte. Om verrassingen naderhand te vermijden reken je de offerte van je aannemer dan ook maar beter cijfermatig even na vooraleer je effectief beslist om met hem in zee te gaan.
Jan ROODHOOFT, advocaat (www.ra-advocaten.be)