Het minste wat je kan zeggen is dat de lockdown onze gewoontes overhoop gehaald heeft en een boost gaf aan het thuiswerken.

Bijna de helft (45%) van alle Belgen werkt minstens één keer per week van thuis, twee maal meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit een enquête van de FOD Mobiliteit en het instituut voor verkeersveiligheid Vias.
Volgens deze bevraging die bij 1.500 mensen werd uitgevoerd, werkte 33% van de respondenten minstens één dag per week van thuis voor het begin van de coronacrisis, tegen 22% vorig jaar. Dat zijn er nu dus twee keer zoveel.
Aantal thuiswerkdagen per week
Het aantal gepresteerde thuiswerkdagen steeg ook, want bijna een derde (29%) van de bevraagden zegt 3 tot 4 dagen per week van thuis uit te werken. Één op vijf werkt zelfs de hele week van thuis!
Eerder voor of tegen?
Na geëxperimenteerd te hebben met thuiswerken, wil 62% net zo vaak of vaker van thuis werken na de crisis. 38% van hen wil het daarentegen wat rustiger aan doen. De voornaamste reden is het ontbreken van woon-werkverplaatsingen. Het gebrek aan sociale contacten is dan weer een rem: dit argument wordt door 44% van de thuiswerkers aangehaald.
Weldoende effecten voor de planeet
De verlenging van het thuiswerk heeft in elk geval een positieve impact op de mobiliteit. “De lengte van de files is aanzienlijk gedaald,” benadrukken het Vias en de FOD mobiliteit. Positieve effecten daarvan worden ook vastgesteld bij het milieu.
En bij de werkgevers?
Uit een enquête van SD Workx bij 500 werkgevers in Vlaanderen, Wallonië en Brussel blijkt een grote meerderheid tevreden. “Meer dan 90% van de Belgische werkgevers plannen om thuiswerk te blijven aanbieden in de toekomst,” zegt de specialist in human resources.