In de kleine wereld van de beddengoed, of het nu gaat om matrassen of hoofdkussens, is memory foam een ontdekking die de sector op zijn kop zette. Het wordt vaak beschouwd als een luxeproduct, maar is het ook een goede investering?
Memory foam dat gebruikt wordt in beddengoed is niets anders dan een specifiek schuim dat de de naam viscoelastisch schuim draagt. Het bestaat voornamelijk uit polyurethaan dat reageert wanneer het in contact komt met de warmte die het menselijk lichaam afgeeft. Het is dus temperatuurgevoelig.
Met dank aan de NASA!
Oorspronkelijk werd memory foam ontwikkeld door ingenieurs van de NASA. Ze zochten een materiaal om zetels te ontwikkelen die het aantal drukpunten voor de astronauten tijdens het opstijgen en landen zou beperken in de ruimtetuigen. Daarna duurde het bijna drie decennia voor memory foam langzamerhand doordrong tot de markt van het beddengoed, en een echte revolutie ontketende rond de millenniumwissel.
Hoewel memory foam hard aanvoelt, wordt het snel zacht eens het in contact komt met lichaamswarmte. De matras of het hoofdkussen dat gemaakt is uit dit hightech materiaal past zich dus aan de vorm van het lichaam of hoofd aan, waardoor het een optimale relaxatie en uiteindelijk een betere slaapkwaliteit verzekert. Wanneer iemand die op de matras ligt zich tijdens de nacht verplaatst, keren de gedeeltes die niet langer verwarmd worden terug naar hun oorspronkelijke vorm. De matrassen en hoofdkussens passen zich dus meteen aan en omsluiten trouw de lichaamscontouren en de nek van de gebruiker.
Nadelen
Wat de nadelen betreft, wordt memory foam afgeraden aan mensen die veel lichaamswarmte genereren tijdens de slaap of zij die overmatig transpireren, aangezien het materiaal temperatuurgevoelig is. Dat kan snel leiden tot problematische situaties wanneer het warm is. Het schuim heeft dan de neiging om meer dan nodig zijn vorm te verliezen. In tegenstelling tot het vaak heersende vooroordeel zorgt dit soort matrassen en kussens er niet voor dat je extra warm krijgt, aangezien het ontworpen is om te kunnen ‘ademen’.
Daarnaast hebben sommige matrassen in memory foam de neiging om harder te worden wanneer het koud is. Het sluit dan minder op het lichaam aan en het kan even duren voor dat het geval is. De verwarming gedurende enkele minuten aanzetten voor het slapengaan volstaat meestal om dit minpunt te omzeilen.
Voordelen
De voordelen zijn dan weer bijzonder uitgebreid. Zo is er bijvoorbeeld het uitzonderlijke comfort dankzij een technologie die perfect aansluit op de lichaamsvormen, een perfecte verdeling van de steunpunten waardoor pijn aan de heup verminderd of zelfs uitgesloten wordt, en het verminderen van het aantal drukpunten (een zegen voor wie lijdt aan rugpijn), een betere uitlijning van het lichaam in liggende houding, of nog een totale onafhankelijkheid van de slaappositie aangezien het schuim alle bewegingen absorbeert.
Het is dus niet nodig om twee individuele matrassen te kopen voor zij die per twee slapen in hetzelfde bed. Kers op de taart: memory foam is over het algemeen behandeld tegen huisstofmijt, schimmels en bacteriën, wat het tot bondgenoot maakt voor mensen die lijden aan allergieën!