Mensen die aan het scheiden zijn overwegen wel eens om al een nieuw huis of appartement aan te kopen onder het motto dat ‘huren maar weggegooid geld zou zijn’. Maar kan je in zo’n situatie wel overgaan tot een aankoop? Waarop moet je letten?
Er is nog geen echtscheiding
Als er nog geen echtscheiding is, dan hangt het af van het huwelijkscontract waaronder je getrouwd bent of je al dan niet al ‘alleen’ een huis kan kopen. Huwde je onder een stelsel van scheiding van goederen, dan is er geen probleem. Was je integendeel gehuwd onder het wettelijk stelsel (scheiding van goederen en gemeenschap van aanwinsten) dan geldt een andere regeling. Als je dan tijdens de echtscheidingsprocedure een onroerend goed wil kopen, dan moet je ex in principe tussenkomen en akkoord gaan (tenzij je de aankoop zou doen met eigen gelden).
De vereffening-verdeling is nog bezig
Ben je wel al gescheiden maar is de vereffening-verdeling van het huwelijksvermogensstelsel nog bezig, dan geldt er een andere regeling. In dat geval kan je wel zelf een onroerend goed kopen. Je ex-echtgeno(o)t(e) moet dan bij die verkoop niet tussenkomen.
Denk twee keer na
Zelfs als je een nieuw onroerend goed mag aankopen, dank je maar beter twee keer na voor je dat doet. Je moet namelijk over de nodige gelden kunnen beschikken om de aankoop te doen. Dat kan een probleem vormen als de vereffening-verdeling van het huwelijksstelsel nog niet is afgelopen. Je kan dan immers het geld dat daar ‘vastzit’ nog niet gebruiken Ook de bank kan wel eens moeilijk doen om je een lening te geven als er bv. nog een lening loopt voor de vroegere gezinswoning (die misschien nog niet verkocht is).
Hou er dan ook rekening mee dat je door de aankoop wel eens in financiële moeilijkheden kan komen waardoor je uiteindelijk verplicht wordt om een minder gunstige regeling te aanvaarden in de vereffening-verdeling.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)