Wil je het bedrag op je elektriciteitsfactuur verlagen en vraag je je af of het mogelijk is om een TL-buis te vervangen door een LED lamp? Het antwoord is ja!
LED buislampen zijn veel zuiniger dan fluorescentielampen (TL-lampen) en zijn een serieus te overwegen oplossing wanneer een oude TL-lamp de geest geeft. Hun lichtopbrengst is ideaal om comfortabel en precies te werken, vooral in een atelier, garage of magazijn.
Alleen maar voordelen
In tegenstelling tot zijn traditionele tegenhangers is de LED buislamp zowel economisch als ecologisch. Met een levensduur tussen de 30.000 en 50.000 uur zorgt deze buislamp van de nieuwe generatie ervoor dat je langer kan genieten van een performant verlichtingssysteem. Je moet dus niet meer zo vaak je buislampen vervangen, en dus win je tijd en geld zonder verlies aan constante lichtopbrengst in je woonkamer of je werkplek.
Bovendien zijn ze gemaakt in stevig plastic dat bestand is tegen schokken en dus zijn LED buislampen veel minder vatbaar voor breuken tijdens het het transport of de plaatsing dan TL-buizen die gemaakt zijn van glas.
Het vervangen van een TL-lamp door een LED buislamp zorgt ook voor een grote besparing op energie, met uitgaven voor elektriciteit die vaak gehalveerd worden! Kiezen voor een LED buislamp helpt ook het milieu te beschermen aangezien deze lampen geen kwik bevatten en gerecycleerd kunnen worden.
Vaarwel starter, hallo ‘verbindingsbrug’
In tegenstelling tot een lamp die je kan uitdraaien om hem te vervangen door een nieuwe met LED-technologie, is het vervangen van een TL-lamp door een LED buislamp iets ingewikkelder.
TL-buizen zijn gekoppeld aan een starter, waarzonder ze niet kunnen opstarten. LED buislampen hebben geen starter nodig. Een starterbrug (of LED starter) zal wel nodig zijn om de goede werking van de nieuwe LED buislamp te verzekeren. Het volstaat dus om de ene te vervangen door de andere, wat makkelijk is aangezien ze er exact hetzelfde uitzien.
Om dat te doen, schakel je eerst de stroom uit door de zekering uit te zetten op het elektriciteitsbord. Vervolgens verwijder je zachtjes de TL-buis door hem te draaien om zijn eigen as en hetzelfde te doen met de starter. Plaats de nieuwe LED starter, gevolgd door de LED buislamp. Schakel de zekering terug in en de klus is geklaard. Aarzel in geval van twijfel niet om raad te vragen aan een professional!
Informeer je bij de aankoop van de nieuwe LED buislamp over de beschikbare lichttemperaturen. TL-lampen geven koud licht af, ongeveer 4.000 K. Door te kiezen voor LED-verlichting kan je voor een andere lichttemperatuur kiezen en kiezen voor een warmer type licht (meer geel dan blauw)dat rond de 2.500 K zit. Ook op dit vlak kunnen professionals je raad geven!