Ongewoon: Onze huizen binnenkort verwarmd door… de riolering?

Het warme water van uw afwasmachine, douche en wasmachine wordt verspild. Het water wordt in de afvoer gestort en de warmte gaat verloren. Dat is de vaststelling die Vivaqua aan het denken zette om een klimaatregeling uit te werken op basis van… riothermie!

Riothermie rust op een eenvoudig principe: via warmtewisselaars en omkeerbare warmtepompen wordt de warmte (of koelte) van afvoerbuizen gerecupereerd om er onze huizen mee op temperatuur te brengen. Concreet zal het gemeentehuis van Ukkel dienst doen als proefkonijn. Een kwart van de warmtevraag van het gebouw zal ingevuld worden door riothermie.

Vivaqua slaat hiermee twee vliegen in één klap: een groot gedeelte van het rioleringsnetwerk moet gerenoveerd worden. Het nutsbedrijf dat de distributie van drinkwater verzorgt, maakt van de situatie gebruik om dit systeem op punt te zetten en een patent aan te vragen.

Hoe werkt het?

Technisch gezien worden de calorieën van afvalwater gerecupereerd door warmtewisselaars. Die zijn over het algemeen gemaakt uit aluminium of roestvrij staal, maar het probleem van die materialen is… hun kost! Vivaqua innoveert door buizen in polyethyleen van hoge densiteit te gebruiken, een veel goedkoper materiaal (reken toch nog 450 euro per meter).

Het afvalwater dat een relatief stabiele temperatuur heeft doorheen het jaar, kan gebouwen opwarmen in de winter en afkoelen tijdens de zomer. Het rendement is eerder goed: per kilowatt die aan warmtepompen gevoed wordt, recupereert het systeem vier tot 5 kilowatt energie.

Welke besparing?

Voor het administratieve gebouw betekent riothermie een besparing van 40 ton CO2 per jaar, legt de krant Le Soir uit. Dat lijkt veel op papier, maar in realiteit is het weinig in vergelijking met de 170.000 ton CO2 die jaarlijks uitgestoten wordt om alle Brussels gebouwen te verwarmen. Toch kan er door dit systeem over 20 kilometer riolering te ontwikkelen zowat 26.000 ton CO2 bespaard worden, wat allesbehalve verwaarloosbaar is!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼