Op het eerste zicht zou je kunnen denken dat telewerken een zegen is voor het milieu. Minder verplaatsingen, dus minder auto’s op de weg, dus minder schadelijke uitstoot… Maar zo simpel is het niet!
Vervoer: een echt voordeel?
Als er één vlak is waarop de uitstoot drastisch zou moeten dalen dankzij telewerken, dan is dat op het eerste zicht op het vlak van vervoer. Volgens een Franse studie van ADEME, zorgt telewerken er effectief voor dat het aantal verplaatsingen met 69% daalt en de afstanden met 39%. De studie geeft aan dat we voor onze Zuiderburen kunnen spreken over een winst van 3.200 ton CO2 per week!
Merk echter op dat regelmatige telewerkers de neiging hebben om verder weg te wonen van hun werkplek. Als gevolg daarvan leggen ze meer kilometers af als ze toch naar hun werk gaan. Het is daarom moeilijk om een exact becijferde conclusie te trekken over het voordeel. Maar aangezien de afgelegde kilometers in de file het schadelijkst zijn, is het redelijk om aan te nemen dat het voordeel reëel en aanzienlijk is.
Energie
Ook op dit vlak is het moeilijk om een CO2-balans op te maken. Er zijn minder mensen op kantoor, maar de woningen worden langer verwarmd. De balans? Volgens een Duitse studie uit 2014 doet telewerken het huishoudelijke energieverbruik stijgen met 10%. Kantoren zien hun energiefactuur dan weer niet veel dalen, want ze blijven open voor klanten en werknemers die wel naar kantoor moeten komen. De balans is dus eerder vaag…
Op lange termijn mogen we echter toch hopen op een bepaalde winst: gezien de veralgemening van telewerken, hebben bedrijven de neiging om te investeren in kleinere kantoren die dus minder energie verbruiken. Bovendien is er een stijgend aantal verdelers van groene stroom op de markt, wat de impact moet verlichten.
Afval
Op dit vlak trekt een studie van BNP Paribas aan de alarmbel: al dat telewerken van de laatste maanden heeft bedrijven ertoe aangezet om hun informaticamateriaal te vernieuwen. We hebben gemerkt dat de rekken van sommige informaticawinkels leeg zijn! Wat zijn de gevolgen voor het milieu? Er is een sterke stijging van de hoeveelheid elektronica-afval, want slechts 17,4% van dit afval wordt gerecycleerd, legt futura-science uit. Er is bovendien een sterke stijging van het internetverbruik.
Conclusie
Het is moeilijk om een balans op te maken, want we beschikken niet over exacte cijfers. Maar één ding is zeker: op dit moment is telewerk alles behalve zo groen als we denken. Op lange termijn lijkt het echter wel gunstig voor onze planeet: Kleinere bedrijfskantoren, een oplossing voor elektronica-afval (met recyclage van informatica-materiaal) en meer groene energie voor burgers zijn de voornaamste voordelen. De mobiliteit is ook bezig met stappen naar een CO2-neutrale balans, maar de weg is nog lang, heel lang.