Nu de winter voor de deur staat, krijgen heel wat kamerplanten niet genoeg licht. Omdat ze niet dezelfde perceptie van licht hebben als ons, kunnen ze best wat hulp gebruiken.
Dit zijn enkele tips om te volgen wanneer je kunstlicht wil gebruiken om je planten zonder problemen de winter door te helpen. Deze oplossing is met name aan te raden wanneer je merkt dat de stengels van je planten verzwakken door naar het buitenlicht toe te groeien.
Het ene kunstlicht is het andere niet
Een lamp voor één of meerdere planten kan gebruikt worden als aanvulling op het natuurlijk licht, of zelfs als enige lichtbron wanneer het donker is in de kamer. Maar je moet wel beseffen dat niet alle artificiële lichtbronnen gelijk zijn, en dat planten beschikken over drie verschillende types lichtreceptoren die fotonen capteren.
Welke kleuren?
- Rood licht dient voor de bloei, de vorming van chlorofyl en het kiemen.
- Blauw licht dient als gids en zorgt ervoor dat de plant zijn morfologie kan aanpassen om zoveel mogelijk licht op te vangen.
- Ultraviolet licht zorgt voor de groei van stengels en bladeren.
Een goede kunstlichtbron verspreid dus idealiter deze drie kleuren om ervoor te zorgen dat de plant krijgt wat ze nodig heeft.
Eerder fluorescentielampen?
Goedkope fluorescentielampen (beter bekend als spaarlampen) zijn meestal een goede lichtbron voor planten. De modellen die in plantenzaken verkocht worden, zijn vaak specifiek ontworpen om tegemoet te komen aan de plantenwereld. Ze bestaan uit een fluorescentielamp, een schakelaar en een reflector. Die laatste zorgt ervoor dat het volledige oppervlak van de bladeren verlicht kan worden en dat het licht geconcentreerd is op de plant. Ga voor een koud wit licht wanneer de plant moet groeien en eerder warm licht voor planten met bloemen.
Of LED?
Maar tegenwoordig is het vooral LED-verlichting die gebruikt wordt om planten van licht te voorzien. LED’s zorgen voor een licht dat zeer dicht bij natuurlijk licht aanleunt, maar dat is niet alles! Ze beschikken ook over een extreem lange levensduur, verbruiken weinig en geven geen warmte! LED-lampen zijn zeer efficiënt voor kamerplanten en voor planten die zowel buiten als binnen staan, met een groei die vier maal sterker is dan de groei onder fluorescentielampen. Bovendien hebben LED-lampen het voordeel dat ze bestaan in verschillende kleurtonen. Je kan dus lampen vinden voor de groei, lampen voor de bloei of nog gemengde toepassingen.
Waar plaats je de lamp?
Welke oplossing je ook kiest, de lamp moet op minimum 20cm van de plant staan. Je kan ook gebruik maken van een timer als je de duur van de belichting wil beperken. Noteer ook dat planten er een bepaalde tijd over kunnen doen om te wennen aan de kunstlichtbron. Observeer ze en pas indien nodig de duur en intensiteit van de belichting aan in functie van hun reacties. Denk er tenslotte ook aan om een rustperiode te voorzien voor je planten, met een kortere belichtingstijd. Dat is immers wat planten in de natuur ook meemaken en deze natuurlijke cyclus is goed voor hen.