Zijn je inkomsten beperkt? Dit is hoe je een hypothecaire lening krijgt in 2021

Deze vertaalde inhoud wordt aangeboden door Simulationpret.be, het kredietvergelijkingsportaal

Mensen met een beperkt inkomen hebben net zo goed het recht om een hypothecaire lening aan te gaan als zij die goed hun kost verdienen. En toch, in combinatie met stijgende marktprijzen en drempels voor het verkrijgen van een woonkrediet, is het steeds moeilijker om een hypothecair krediet vast te krijgen. Kredietverstrekkers berekenen ook hun risico’s. Ontdek hoe je een hypothecaire lening krijgt in 2021, met een beperkt loon.

Analyse door Adrien Lepert, beheerder van Simulationpret.be

Bereken je leencapaciteit

Je leencapaciteit is het bedrag dat je kan lenen zonder risico om je in de schulden te werken. Wanneer je een kredietaanvraag indient die boven je leencapaciteit ligt, is het weinig waarschijnlijk dat die aanvaard wordt. Blijf binnen de limieten van je salaris, en je hebt een veel grotere kans om een positief antwoord te krijgen.

“⅓ van je inkomsten. Volgens de ‘best practices’ van de markt, mag de kredietverkrijger maximum 1/3 van zijn inkomsten uitgeven aan de afbetaling van zijn krediet,” herinnert Adrien Lepert, beheerder van Simulationpret.be.

Om te ontdekken hoeveel je kan lenen met je salaris, gebruik je een simulatietool voor je leencapaciteit.

Zet je beste kwaliteiten in de verf

De voorwaarden voor het verkrijgen van een hypothecaire lening lijken misschien streng, maar in de praktijk zal de beslissing van de bank grotendeels afhangen van je persoonlijke situatie. Zet je sterke punten extra in de verf om er zeker van te zijn dat je alle kansen aan je zijde hebt.

Je loon is het eerste wat je naar voren kan brengen. Zelfs als het laag is, bewijst het hebben van een regelmatig inkomen dat je betrouwbaar bent. Je dossier is veel minder riskant voor een bank dan dat van iemand die werkloos is of geen inkomen heeft.

Benadruk ook het goede beheer van je rekening: laat de kredietinstelling zien dat je geen betalingsachterstand, betalingsweigeringen of rode cijfers opstapelt op je bankrekening om hen een extra bewijs van je betrouwbaarheid te leveren.

Vraag een hypothecaire lening aan 100%

Sinds 1 januari 2020 bedraagt het maximale bedrag van een lening 90% van de waarde van het gekochte goed.

Dat betekent dat je zelf 10% van je huis moet financieren. Toch heeft de Nationale Bank een uitzondering voorzien voor 35% van de ontleners. Enkele tips om hiervan deel uit te maken:

  • Vraag aan je ouders of naasten om zich garant te stellen voor je krediet
  • Doe je aanvraag bij je huidige bank (of die van je ouders)
  • Werp je patrimonium in de schaal (wanneer van toepassing)
  • Laat de concurrentie spelen tussen verschillende banken

Kies een vastgoedkrediet met vaste rentevoet

De interestvoeten zullen naar schatting niet al te veel evolueren in 2021 aangezien de Europese Centrale Bank lage rentevoeten zal blijven aanhouden om de economie opnieuw op gang te brengen. We raden je aan om een vaste rentevoet te kiezen om gedurende de volledige looptijd van je krediet te genieten van de huidige voorwaarden.

Lees ook: 8 vragen die je je moet stellen voor je je volgende huis koopt

Opgelet: geld lenen kost ook geld

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼