“Koelend beton”: Hoe werkt dat?

Wetenschappers van verschillende Europese onderzoekscentra werken aan de ontwikkeling van beton van een nieuwe generatie, dat een gebouw autonoom kan koelen.

Jon Moore

Dit “miraculeuze beton”, zoals het wetenschappelijke tijdschrift Eos het noemt, biedt een duurzaam alternatief voor airconditioning. “Het objectief is om een beton op punt te stellen dat meer warmte afgeeft dan het absorbeert, met een netto koelend effect,” zegt Karen Allacker, Professor aan de KU Leuven en betrokken bij het project.

Goedkoop!

Door de samenstelling en structuur van beton te wijzigen, kan het materiaal efficiënt infraroodstralen uitstralen en kouder worden dan zijn directe omgeving, zelfs op zonnige dagen. Een ander voordeel van deze "airco van de toekomst" is dat het goedkoop te produceren is, waardoor grootschalige toepassingen mogelijk zijn, in tegenstelling tot andere, duurdere systemen die elementen als zilver of silicium bevatten.

Volgende stap

Onderzoekers willen nu nagaan wat de invloed is van "koelend beton" op de hoeveelheid energie die nodig is om een gebouw te koelen. Het experiment wordt momenteel uitgevoerd op het dak van een huis in Spanje. Het project komt in aanmerking voor een investering van 3 miljoen euro van de Europese Commissie via het ‘Future and Emerging Technologies Open’-programma .

De opwarming van de aarde en de verstedelijking doen de behoefte aan airconditioning toenemen. Volgens het Internationaal Energieagentschap zou de vraag tegen 2050 kunnen verdrievoudigen! Traditionele airconditioning verbruikt echter niet alleen extra elektriciteit, maar maakt vaak ook gebruik van krachtige broeikasgassen voor de koeling.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼