IPTV was nog nooit zo populair! Logisch, dit systeem zorgt ervoor dat je duizenden kanalen, films en series kan bekijken voor een belachelijk laag bedrag. Maar is dat wel legaal?
Voor iets meer dan € 100 per jaar is het mogelijk om toegang te krijgen tot duizenden televisieketens (inclusief betalende packs!), alsook streaming content (films, series en documentaires) die gewoonlijk enkel toegankelijk is via platformen als Netflix, Amazon Prime of nog Disney +. Een dienst die IPTV heet en 100% illegaal is, wat zij die het promoten ook beweren.
Een box en je kan beginnen!
Om gebruik te maken van deze dienst volstaat het om een box te kopen die gewoonlijk draait op Android. Tot hiertoe niets illegaals. Maar wanneer deze multimediabox content gaat halen bij illegaal bevoorraadde servers (zonder uitzendrechten te betalen), wordt het illegaal.
Deze illegale aanbieders hebben vaak een eigen zaak en verschuilen zich achter een wettelijke activiteit als verkoper van smartphones of schotelantennes. Illegale abonnementen worden meestal "onder de toonbank" of in een achterkamertje verhandeld. Eens je die stap gezet hebt, neemt de onwettige provider het IP-adres van je box op in de lijst van toestellen met toestemming om TV-inhoud af te spelen, die door hackers verzameld is.
Welk risico lopen gebruikers van IPTV?
Achter IPTV gaat een hele reeks malafide structuren schuil, verspreid over heel Europa. Hen geld geven, kan worden bestraft met een boete, op voorwaarde dat de rechthebbenden een klacht indienen met een verzoek tot schadevergoeding. In de praktijk is het echter zeer onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren. Daarom pakken de bedrijven die de rechten bezitten liever de piraten zelf aan, met de hulp van de plaatselijke politiediensten en Interpol.
Als gebruiker van IPTV mag je niet vergeten dat je, wanneer je dit soort illegale activiteiten financiert, bijdraagt tot oneerlijke concurrentie, met financiële gevolgen die zeer zwaar kunnen zijn voor zowel de makers van inhoud als de tv-zenders!