Je aannemer is niet op tijd klaar met de werken op je werf en wijt de vertraging aan de vrieskou en sneeuw van de laatste weken. Is dat een voldoende vergoelijking of kan je toch een schadevergoeding van hem vragen?
Kijk in het contract
Om te weten wat je rechten zijn moet je kijken in het contract (of de algemene voorwaarden van de aannemer). Ga vooreerst na of er wel een datum is opgenomen waarop de werken klaar moesten zijn, dan wel een concrete uitvoeringstermijn in kalenderdagen. Is dat het geval dan heb je veelal goede argumenten om een schadevergoeding van de aannemer te vragen, tenzij die mogelijkheid in de overeenkomst werd uitgesloten. Tenzij anders is voorzien moet je de aannemer wel eerst een ingebrekestelling sturen.
Weerverlet
De aannemer zou in de overeenkomst of in zijn algemene voorwaarden wel kunnen vermelden dat de uitvoeringstermijn wordt verlengd met dagen weerverlet. Die kunnen in de overeenkomst meteen ook gedefinieerd worden. Zo’n verlenging zal er allicht ook zijn als u een uitvoeringstermijn in werkdagen (en niet in kalenderdagen) afsprak. Staat er geen omschrijving in het contract van wat weerverlet precies is dan zal men in de praktijk veelal kijken naar de dagen die het KMI als weerverlet beschouwde in de betreffende periode.
Geen afspraken?
Sprak je geen uitvoeringstermijn of einddatum van de werken af met de aannemer dan kan je weinig doen. De aannemer moet de werken dan uitvoeren binnen een redelijke termijn. Bij een discussie zal de rechtbank allicht rekening houden met de dagen weerverlet waardoor wat redelijk wordt geacht wel eens ‘langer’ kan zijn.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)