Waar of niet: “Houtkachels zijn de belangrijkste bron van vervuiling!”

In Nederland zouden houtkachels meer fijnstof uitstoten dan… alle wegverkeer! Een op zijn minst verbazingwekkende vaststelling, die komt uit een studie van het Nederlandse instituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM).

Tot voor kort werd fijnstof dat net aan de uitgang van de schouw condenseerde, niet meegerekend. Maar nu blijkt dat als deze deeltjes eerst aan hun gasvorm ontsnappen, ze opnieuw een vaste vorm aannemen. Die vaststelling was voor RIVM-onderzoekers de aanleiding om de ecologische impact van houtkachels te herzien: terwijl Nederlandse houtkachels eerder verantwoordelijk waren voor 10% van de fijnstofuitstoot, dan zijn ze nu volgens het RIVM goed voor 23% van de fijnstofuitstoot in Nederland, en dat is meer dan het wegverkeer! Het wegverkeer stoot daarentegen wel meer stikstofoxide uit.

Op dit moment zijn er ongeveer een miljoen houtkachels bij onze Noorderburen. Hoewel staatssecretaris Van Veldhoven twee jaar geleden aankondigde dat er geen algemeen verbod op houtkachels zou komen, gaan er vandaag veel stemmen op om deze vorm van verwarming te verbieden. Sinds 1 januari 2020 mogen trouwens alleen nog kachels verkocht worden die aan de nieuwe normen (40 mg deeltjes/m³) voldoen.

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼