Net als vorig jaar kan je als je een woonkrediet afsloot ook dit jaar in bepaalde gevallen een betalingsuitstel vragen. Welke voorwaarden moet je daarbij naleven? Hoe dien je precies te werk te gaan?
In het kader van de coronacrisis was het vorig jaar al mogelijk om een betalingsuitstel te vragen voor je woonkrediet. Intussen werd beslist om die mogelijkheid ook in 2021 nog te bieden.
Wanneer vragen?
Als je je door de crisis in financiële moeilijkheden bevindt kan je ook dit jaar een betalingsuitstel van kapitaal en interesten vragen voor je woonkrediet. Meer bepaald moet je die aanvraag uiterlijk op 21 maart doen. Het betalingsuitstel kan dan worden verkregen voor een periode van maximaal drie maanden, met andere woorden tot uiterlijk eind juni 2021.
Intresten
Door het betalingsuitstel wordt de duur van het krediet verlengd met de maanden uitstel. De intresten gedurende het betalingsuitstel worden achteraf verrekend. Een uitzondering geldt voor kredietnemers die maandelijks minder dan 1.700 euro netto overhouden. Zij kunnen het betalingsuitstel opnemen zonder dat ze intresten op het betalingsuitstel zijn verschuldigd.
Voorwaarden
Het betalingsuitstel, toegekend en lopende in 2020 en het nieuwe betalingsuitstel in 2021, mag in totaal maximaal 9 maanden bedragen. Bovendien moet je om het betalingsuitstel te kunnen krijgen aan 4 voorwaarden voldoen.
Zo moet je inkomen gedaald zijn of wegvallen door de coronacrisis. Verder mocht er op datum van 1 september 2020 geen betalingsachterstand zijn op het hypothecair krediet waarvoor uitstel gevraagd wordt. Het hypothecair krediet moet verder aangegaan zijn op de enige woning en de hoofdverblijfplaats in België van de kredietnemer(s). Tenslotte moet op het moment van de aanvraag tot betalingsuitstel je totaal roerend vermogen op zicht- en spaarrekeningen en in een beleggingsportefeuille bij de eigen of een andere bank kleiner zijn dan 25.000 EUR. Pensioensparen wordt hier niet in meegerekend.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)