Verwarming: dit is de nummer één onder de hernieuwbare energiebronnen die Belgen gebruiken

Hout is in België de voornaamste hernieuwbare energiebron voor de verwarming van huizen en de brandstof wint elk jaar terrein op gas en stookolie.

Hoe evolueert de sector van het hout voor energie? Hoe is brandhout gereglementeerd? Waarom wordt het beschouwd als een hernieuwbare en CO2-neutrale brandstof? Wat kan je zelf doen om deze warmtebron nog efficiënter en duurzamer te maken?

Recente, zeer performante toestellen

De afgelopen jaren is de houtenergiesector sterk geëvolueerd. Er zijn verschillende brandstoffen (houtblokken, pellets, haksel, enz.) en dankzij de technologische vooruitgang zijn er nu efficiënte, praktische en gebruiksvriendelijke verwarmingssystemen.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hebben recente houtkachels en inbouwhaarden een indrukwekkend rendement dat varieert van 75 tot 90% of meer. Bovendien voldoen deze toestellen aan strengere emissienormen, in tegenstelling tot de oude kachels die over het algemeen een gering rendement hebben (minder dan 50 %), met name door het ontbreken van een secundaire luchttoevoer, en een bron van vervuiling zijn.

Een gereglementeerde en goed beheerde brandstof

Op Europees niveau hebben de lidstaten een certificatieprocedure op poten gezet voor installateurs van hernieuwbare energiebronnen. De certificatie is in Wallonië van kracht sinds verschillende jaren, en dat in coördinatie met de 3 Gewesten. Het gaat dan over het Qualiwall certificaat dat beheerd wordt door de SPW Energie.

Hout, een hernieuwbare en CO2-neutrale brandstof

Het is door verbranding dat hout omgevormd wordt tot energie met, wanneer een aantal voorwaarden gerespecteerd worden, een koolstofneutrale balans.

Enkele voorwaarden:

  • Het gebruikt hout moet afkomstig zijn uit duurzaam beheerde bossen, vandaar het belang om gecertificeerd hout te gebruiken;
  • Dat de CO2-uitstoot gelinkt aan het vellen, transport en bewerking van het hout tot een maximum beperkt wordt, vandaar het belang om lokaal hout te gebruiken.

De verbranding van hout wordt als CO2-neutraal beschouwd omdat de CO2 die vrijkomt bij het verbranden overeenkomt met de CO2 die opgenomen wordt door de boom tijdens zijn groei.

Het belang van goed gedroogde houtblokken

Om efficiënt gebruikt te kunnen worden, moeten de houtblokken zonder uitzondering 2 jaar gedroogd worden, met een vochtigheidsgraad die kan dalen tot 20% en een PCI (energetische waarde) die kan oplopen tot 3,9 kWh/kg. Door goed gedroogd hout te gebruiken, zal je als gebruiker een stuk minder verbruiken en vervuilen.

Welke afmetingen moeten de houtblokken hebben?

Ja, ook de afmetingen van de houtblokken speelt een rol! Wanneer je verwarmingstoestel voorzien is op houtblokken van 60 cm, moet je er natuurlijk geen blokken van 90cm proberen in kwijt te geraken. De standaardafmetingen variëren van 25 tot 50 cm, met een gemiddelde lengte van 33cm. De ideale diameter is tussen de 10 en 15 cm.

Bron: VALBIOM.be

 

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼