Pannen gemaakt uit beton zijn in! En met reden, want ze bieden een goedkope dakbedekking die weinig schadelijke stoffen vrijgeeft bij de productie, en bij dat proces ook nog eens weinig energie nodig heeft. Maar vormen ze echt een wonderoplossing?
Veel minder bekend dan hun terracotta evenbeeld, hebben betonnen pannen toch heel wat kwaliteiten. Concreet bestaan betonnen pannen uit een mengeling van zand, water, cement en minerale pigmenten. In tegenstelling tot pannen in terracotta, moeten betonnen exemplaren niet gebakken worden op hoge temperatuur, aangezien ze hun stevigheid krijgen door het verharden van de mengeling.
Bovendien worden ze gemaakt in mallen en hebben betonpannen dus allemaal dezelfde vorm, wat een perfecte dakdichting mogelijk maakt. Ze zijn zowel geschikt voor platte daken als zadeldaken. Betonpannen staan tenslotte ook bekend om hun vorstbestendigheid.
De voordelen
Betonpannen hebben heel wat sterke punten:
- Een minder hoge prijs dan leien of terracotta pannen;
- Een breed kleurenpalet dankzij het gebruik van kleurpigmenten;
- Een bijna perfecte waterdichtheid;
- Bestand tegen zeer lage temperaturen;
- Een ecologisch
En de nadelen?
Hoewel betonpannen alles hebben om de concurrentie aan te gaan met zowel traditionele leien als terracotta pannen, hebben ze een slechte reputatie. Dat is te wijten aan vooroordelen die vandaag niet meer terecht zijn:
- Betonpannen verkleuren niet meer na verloop van tijd;
- Ze bevorderen de vorming van mos op het dak niet;
- Ze zijn niet onesthetisch;
- Ze moeten niet vervangen worden na twintig jaar.
De oude clichés die kleven aan betonpannen zijn allemaal verdwenen. Het productieproces en de gebruikte mengeling de dag van vandaag garanderen een kwaliteit en duurzaamheid zonder zorgen. Kers op de taart: op het einde van hun leven kunnen betonpannen volledig gerecycleerd worden om er granulaten van te maken!