Ben je jonger dan 30? Dit is hoe je je eerste woning kan financieren.

Een huis kopen is een belangrijk financieel engagement voor jongeren aan het begin van hun professionele carrière. 2020 heeft de zaken er niet makkelijker op gemaakt: inkomensverlies, de wijziging van toekenning van hypothecaire kredieten, prijsstijgingen… Jongeren moeten zich aanpassen wanneer ze nog eigenaar willen worden. Dit zijn al onze tips om je eerste woning te kopen en te financieren.

Pexels

Vastgoedprijzen kennen

Vastgoedprijzen evolueren elk jaar, en 2020 ontsnapte niet aan die regel. Het voorbije jaar steeg de gemiddelde kost van een huis met ongeveer 5% in heel België.

De vastgoedprijzen kennen kan je helpen te kiezen in welke regio je je zoektocht kan beginnen in functie van je middelen.

Bereken je persoonlijke inbreng

Sinds 1 januari 2020, is de minimale persoonlijke inbreng 10% van de aankoopprijs. Een niet te verwaarlozen bedrag van enkele tientallen duizenden euro’s. Deze nieuwe maatregel brengt de aankoopprojecten van heel wat jongeren in gevaar die nog niet de kans kregen om zo’n som aan de kant te zetten.

Onze raad:

Gebruik een berekentool om te weten hoeveel je kan lenen. Zo krijg je een beter idee van het bedrag van de persoonlijke inbreng dat je nodig hebt voor het type huis dat je interesseert.

Probeer ook je schulden maximaal te beperkten om een lage schuldgraad te hebben, waardoor je een hoger bedrag kan lenen.

Lees ook: Is je inkomen laag? Dit is hoe je een hypothecaire lening kan krijgen in 2021.

Vergeet de bijkomende kosten niet

Frank Goossens, Chief Credit Officer bij Axa Bank: "het is voor jonge klanten niet gemakkelijk om zich een volledig beeld te vormen van de prijs van een huis." Hij voegt eraan toe dat "kopers beter zouden kunnen worden geïnformeerd over de totale financiële kosten. Dit zou verrassingen voorkomen."

Bijkomende kosten vertegenwoordigen tussen de 10% en 20% van de aankoopprijs van een onroerend goed. Veel jonge kopers vergeten hier echter rekening mee te houden. Het probleem is dat deze kosten niet met een banklening kunnen worden gefinancierd. Het is dan ook van essentieel belang de reële kosten te kennen alvorens een aankoopprocedure te beginnen.
Dit is de lijst met bijkomende kosten om rekening mee te houden:

  • Notariskosten
  • Registratiekosten voor het hyportheekregister
  • Honoraria voor de hypotheekhouder
  • Verzekeringen
  • De BTW
  • Dossierkosten
  • Studiekosten

Ze worden ofwel als percentage van de aankoopprijs berekend, ofwel volgens tarieven toegepast door het organisme waarbij je de lening aangaat.

Goed om weten:

Gewesten bieden soms kortingen op de kosten in geval van domiciliëring. In Brussel bijvoorbeeld, gelden er voor de eerste € 175.000 geen registratierechten wanneer de eigenaar van een eerste en enige woning er zich domicilieert gedurende 5 jaar.

Vraag opschortende voorwaarden

Opschortende voorwaarden worden in het verkoopcontract ingeschreven om de twee partijen te beschermen. Ze kunnen bijvoorbeeld bepalen dat de verkoop niet doorgaat wanneer de koper geen woonlening krijgt.

In 2020 koos 64% van de jongeren om opschortende voorwaarden te laten opnemen in hun contract. Ter vergelijking: in 2019 was dat nog maar 46%. Het lijkt erop dat de pandemie en de onzekerheid die ze met zich meebrengt eerste kopers ertoe aanzet om voorzichtiger te zijn. Een reflex die je best ook aanleert om onaangename verrassingen te vermijden.

Lenen als jongere: wat zijn de mogelijkheden?

Het wordt voor jongeren steeds moeilijker om hun eerste huis te financieren. BNP Paribas noteert een daling van 30% bij de kredietnemers jonger dan 30 jaar in 2020. Bij Keytrade daarentegen is het aandeel van de jongeren in de hypothecaire kredieten het afgelopen jaar juist gestegen. "Ongeveer 45% van onze dossiers zijn voor jongeren onder de 35," legt Roel Vermeire, Content & PR Manager bij Keytrade, uit. "Als we kijken naar het jaar 2020, stijgt het percentage jongeren zelfs licht tot 47%."

Ter conclusie, lenen is nog altijd mogelijk, maar je moet verder vooruit kijken en beter geïnformeerd zijn.

Opgelet: geld lenen kost ook geld

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼