Het Grondwettelijk Hof heeft zojuist verschillende artikels van de wet van 2016 inzake het verzamelen en bewaren van gegevens in de sector van elektronische communicatie nietig verklaard.
Deze wet van 2016 legt telecommunicatie-operatoren, maar ook internetproviders de verplichting op om de door hen gegenereerde of verwerkte gegevens te bewaren. Maar intussen zijn er verzoeken tot nietigverklaring ingediend, met name door de Frans- en Duitstalige Orde van Advocaten, evenals door de Liga voor de Rechten van de Mens en de Academie Fiscale.
En het Grondwettelijk Hof gaf hen gelijk!
In overeenstemming met de Europese rechtspraak stelde het vast dat "wijdverbreide en ongedifferentieerde bewaring door operatoren en aanbieders van elektronische communicatiediensten van identificatiegegevens, toegangsgegevens en verbindingsgegevens" een schending van de Grondwet is!
De gevolgen van dit arrest kunnen belangrijk zijn, aangezien deze elektronische gegevens worden gebruikt in veel strafrechtelijke onderzoeken, waaronder terrorisme. Bij de aankondiging van deze waarschuwing voor de Belgische staat heeft de regering aangegeven dat ze niet van plan is om het daarbij te laten en een "herstelwet" wil invoeren.
De minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, gaf aan dat "hij vanzelfsprekend rekening zal houden met de beslissing van het Grondwettelijk Hof" maar hij zei ook dat “hij een oplossing voorbereidt die voldoende evenredigheid en respect voor de privacy garandeert".