Als je aan het bouwen of verbouwen bent, overweeg je misschien wel om een camera te installeren op de werf of om een cameramast te huren. Is dat zomaar toegelaten? Welke verplichtingen heb je dan?
Om diefstallen en vandalisme te vermijden wordt wel eens aangeraden om een camera te plaatsen op je werf. Op die manier schrik je individuen met slechte bedoelingen wel eens af. Gebeurt er toch iets, dan beschik je in het beste geval over bewijsmateriaal om de dader te identificeren.
Camerawet
Wil je een camera plaatsen op de werf, dan mag dat niet zomaar. Je moet namelijk rekening houden met de verplichtingen die voortvloeien uit de zogenaamde ‘camerawet’. Deze verplichtingen gelden integendeel niet als je als ‘afschrikking’ enkel een nepcamera plaatst.
Hoe opstellen?
Als je een camera plaatst moet je die vooreerst zo opstellen dat die zo weinig mogelijk gericht is op de openbare weg en op het perceel van buren. Je mag die dus niet zomaar richten op de straat en/of de openbare parkeerplaatsen aan je huis. Je mag wel filmen op je werf zelf (bv. de plaats waar materialen gestockeerd staan).
Verdere verplichtingen
Je moet bovendien bij de overheid een melding doen van het feit dat je een camera plaatste. Die melding is gratis. Je kan ze doen via het centrale e-loket aangiftecamera.be.
Verder moet je ook een pictogram uithangen. Hierbij worden ‘bezoekers’ geïnformeerd dat ze gefilmd worden. Het pictogram moet een aantal verplichte vermeldingen bevatten. Meer informatie hierover staat op deze website.
Tenslotte moet je ook een register voor beeldverwerkingsactiviteiten van de bewakingscamera’s bijhouden.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)