Zonnepanelen: hoeveel kost een installatie? Zijn ze rendabel?

Zijn fotovoltaïsche zonnepanelen nog interessant met de komst van het prosumententarief en het verdwijnen van de groenestroomcertificaten (afhankelijk van het gewest)? We checken het voor jou!

Wat is de situatie in Vlaanderen?

Wie na 1 januari 2021 zonnepanelen installeerde, kan niet meer rekenen op de financieel voordelige terugdraaiende teller-regeling… Maar er zijn ook voordelen: nieuwe eigenaars hoeven geen prosumententarief meer te betalen. Bovendien krijgen ze een eenmalige premie van 300 euro per kW-piek in 2021, voor kleine installaties (tot 4 kWp). Voor middelgrote installaties, van 4 tot 6 kWp, is er 150 euro extra per kWp.

Deze premie compenseert gedeeltelijk het wegvallen van de regeling met de terugdraaiende teller. Voor een gemiddelde installatie is de terugverdientijd van de investering ongeveer 8 tot 10 jaar. Voor een optimaal rendement gebruik je zelf zo veel mogelijk van de elektriciteit die je produceert!

Wat is de situatie in Wallonië?

De invoering van het prosumententarief wordt, voorlopig, gecompenseerd. Een jaarlijkse premie, die door de netwerkuitbater berekend en terugbetaald wordt, compenseert 100% van dit prosumententarief voor 2021. In 2022 en 2023 zal het Waalse Gewest het prosumententarief gedeeltelijk blijven compenseren (tot 54,27%).

Om zelfconsumptie (direct verbruik van de geproduceerde energie) aan te moedigen, voorziet de Waalse regering in een premie voor de installatie van een dubbele meter. Deze bonus van 150 euro wordt aan residentiële klanten toegekend via hun distributienetbeheerder. De installatie betaalt zichzelf terug in een kleine tien jaar, of nog veel korter in het geval van hoog verbruik. Dit is winstgevend als je weet dat een paneel een levensduur heeft van ongeveer 20 jaar!

Wat is de situatie in Brussel?

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt je jaarlijks groenestroomcertificaten gedurende 10 jaar, in lijn met de prijs van een groene MWh. De prijs van een certificaat? Ongeveer € 93, wat niet verwaarloosbaar is, ook al omdat je 5 jaar hebt om ze te verkopen! Voor een gemiddelde installatie kan je rekenen op een terugverdientijd van 4 tot 6 jaar.

 

Welk budget?

Het budget kan oplopen tot het drievoudige (of meer), afhankelijk van je huis en je behoeften. Het hangt allemaal af van het aantal panelen, het soort paneel, de installatiekost (en dus de aannemer die je kiest), en eventueel extra werk (zoals het in orde brengen van je elektrische installatie)… De prijsvork gaat van 5.000 tot 18.000 euro. Goed om te weten is dat de levensduur van de panelen tussen 20 en 25 jaar ligt en die van de omvormer tussen 10 en 15 jaar. Het vervangen van de omvormer kost je ongeveer 1.500 euro. Op het eind van de rekening zijn zonnepanelen duidelijk winstgevend: op de lange termijn (20 jaar) verdien je minstens het dubbele van je investering terug!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼