De informatie doet al enkele dagen de ronde: de prijzen van gas en elektriciteit gaan de hoogte in, en dat kan nog even blijven duren. Dit is waarom!
In eerste instantie stijgen de prijzen van gas en elektriciteit voor de groothandel en dat al sinds enkele weken. Waarom? Simpelweg omdat de vraagt stijgt door de windstilte door de gezondheidscrisis. Het merendeel van de fabrieken, bedrijven in het algemeen en de transportsector komen langzaam maar zeker weer op kruissnelheid, wat natuurlijk energie kost. Activiteit staat gelijk aan elektriciteits- en gasverbruik, maar ook aan verbruik van steenkool en andere grondstoffen. Er is dus een risico dat het einde van de crisis gepaard gaat met prijsstijgingen die records breken, zo sterk is de vraag.
Want momenteel is het aanbod relatief beperkt, voornamelijk door het onderhoud van de infrastructuren die al enkele maanden niet meer op volle toeren gedraaid hebben. Daar komen nog extra elementen bij die een eens zo goed geöliede machine laten haperen: een relatief koude winter in Europa, een Brexit die de verbindingen met Groot-Birttannië bemoeilijkt en de spanningen in het Midden-Oosten.
Dat zal onvermijdelijk een weerslag hebben op de consument, maar nog niet onmiddellijk. De energieprijs is maar een kwart van het totaalbedrag van onze factuur. Daar komen transportkosten, netwerkkosten en belastingen bij. De prijsstijging in de groothandel zal dus niet onmiddellijk een effect hebben op onze portefeuille, zeker niet als je een contract hebt met een vaste prijs. Wie een variabel contract heeft zou op middellange termijn in een andere situatie kunnen komen.