Onderzoekers van de Gentse universiteit Ugent analyseren de voorkeuren van bijen en andere bestuivers voor bepaalde soorten granen.
Verschillende combinaties werden geplant op 19 hectaren bloembedden in Vlaanderen.
Om de biodiversiteit te verbeteren, werden "bestuivingskaarten" ontwikkeld om boeren te tonen hoe geschikt een gebied is voor soorten bestuivers en welke ingrepen de bestuiving van gewassen kunnen verbeteren.
Op vier plaatsen in Vlaanderen werden tweeëntachtig bloemperken aangelegd. Een totale oppervlakte van bijna twaalf voetbalvelden wordt door de wetenschappers geanalyseerd! Dit is het geval in Herzele, Oost-Vlaanderen, waar zeven boeren achttien bloemperken gepland hebben op ongeveer 5 ha landbouwgrond.
Deze worden ingezaaid met een mengsel van eenjarige en overblijvende zaden, speciaal ontwikkeld voor bestuivers.
Dit mengsel bestaat uit gewone inheemse bloemen zoals klaprozen en bosbessen, en inheemse ‘onkruiden’ zoals veldleeuwerik.
Er wordt ook onderzoek gedaan naar de beste manier om meerjarige bloemperken te maaien. In tegenstelling tot jaarlijks ingezaaide bedden kunnen deze een positieve invloed hebben op de wilde bijenpopulaties, maar een doordacht maaibeleid lijkt essentieel.
Voor de studie, die ook in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Duitsland en Zweden wordt uitgevoerd, is een budget van 4,1 miljoen euro uitgetrokken, gespreid over een periode van 3,5 jaar. Ongeveer 2 miljoen euro komt uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).