Als je wil bouwen of verbouwen heb je daar vaak een lening voor nodig. Maar wat gebeurt er als de bank je na het ondertekenen van het aannemingscontract geen lening geeft? Wat zijn dan je rechten?
Getekend is getekend
Heb je een contract getekend met een aannemer en krijg je uiteindelijk geen lening, dan blijft de overeenkomst zonder meer bestaan. Het feit dat je geen lening krijgt doet daar niets aan af. De aannemer kan dan ook zeggen dat je door het contract gebonden bent en dat je, als je dat verbreekt, een schadevergoeding aan hem verschuldigd bent. In het contract dat je met de aannemer afsluit wordt die schadevergoeding wel eens forfaitair begroot (op een welbepaald percentage van de aannemingssom).
Informeer op voorhand
Het is dan ook van belang zulke situaties (die je veel geld kunnen kosten) te vermijden. Doe dat door vooraleer je een contract met de aannemer ondertekent te informeren bij je bank of je wel een lening krijgt. Zolang je daar niet zeker van bent ga je maar beter niet definitief met een aannemer in zee.
Opschortende voorwaarde
Bij de aankoop van een onroerend goed is het gebruikelijk om in de compromis een opschortende voorwaarde van het bekomen van een lening op te nemen. Zo’n opschortende voorwaarde zou je ook kunnen opnemen in het contract dat je met de aannemer afsluit. Zorg er in dat geval wel voor dat de voorwaarde correct wordt geformuleerd en dat je voldoende tijd krijgt om naar de bank te stappen en daar een krediet aan te vragen.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)