Je kocht zopas een nieuw elektrotoestel, maar nergens staat hoe lang de garantie geldig is. Dit is wat de wet zegt!
Als je een product koopt van een Belgische (of Europese) handelaar en je bent van plan het voor persoonlijke doeleinden te gebruiken en dus niet voor professionele, heb je recht op de wettelijke garantie van twee jaar, zoals voorgeschreven door de Europese wetgeving. Deze periode kan tot één jaar word ingekort voor tweedehands goederen. De garantie gaat over de verantwoordelijkheid van de verkoper, die je niet gewoon naar de fabrikant kan doorverwijzen.
Welke producten worden door deze garantie gedekt?
De wettelijke garantie van twee jaar geldt voor alle materiële goederen (huishoudtoestellen, auto’s, Hi-Fi accessoires, smartphones, kleding, enz.) die je als particulier (d.w.z. niet als onderdeel van je beroepsactiviteit) van een handelaar koopt.
Welke gebreken worden gedekt door de garantie?
Deze tweejarige wettelijke garantie geldt voor elk gebrek aan conformiteit van de goederen die je gekocht hebt, dus wanneer :
- De karakteristieken van je aankoop niet overeenstemmen met het getoonde model (je hebt een blauw voertuig besteld, maar het wordt in het wit geleverd, bijvoorbeeld),
- de kwaliteit en de prestaties niet beantwoorden aan de verwachtingen die je had en die de verkoper of de fabrikant beloofde (je hebt een afzuigkap gekocht die als stil omschreven wordt, maar het model dat geleverd wordt is zeer luidruchtig),
- je het product niet kan gebruiken waarvoor het normaal gezien voorzien is of voor specifieke functies die je gevraagd hebt en die de verkoper aanvaard heeft (je hebt een koelkast gekocht waarvan de temperatuur niet onder nul gaat).
Wie moet het gebrek bewijzen?
De wet maakt een verschil naargelang het gebrek zich voordoet tijdens de eerste 6 maanden na de aankoop of daarna. Als het gebrek tijdens de eerste zes maanden opduikt, is de verkoper automatisch aansprakelijk. Hij moet dan de wettelijke garantie van twee jaar toepassen, tenzij hij bewijst dat jij de oorzaak van het gebrek bent.
Anderzijds kan de verkoper, wanneer het gebrek na de eerste zes maanden opduikt, je vragen te bewijzen dat het om een fabricagefout gaat. Je moet dan een deskundige inschakelen. Maar dat is vaak duur! Vraag je dus af of het echt de moeite waard is.
Wat met de kosten?
De wettelijke garantie is gratis voor de koper. De verkoper is verplicht alle kosten in verband met de reparatie of omruiling van het gebrekkige product te dragen, evenals de kosten voor levering en terugzending.
Heb je een aankoop gedaan bij een Europese online winkel? Ofwel stuur je het pakket op eigen kosten terug en vraag je de verkoper daarna op basis van een ontvangstbewijs om terugbetaling van je retourverzendkosten. Of de verkoper kan de terugzending zelf organiseren door contact op te nemen met een koerier. Spreek met de verkoper de voorwaarden voor terugzending af om een onaangename verrassingen te voorkomen!
Weet tenslotte dat de wettelijke garantie van twee jaar geldt in de hele Europese Unie en ook in Noorwegen, IJsland en het Verenigd Koninkrijk.