Voor sommige bouw- of verbouwingswerken moet je een beroep doen op een architect. Maar wist je dat die je ook moet bijstaan als het er op aankomt een aannemer te kiezen om de werken uit te voeren?
Wettelijke plicht
Als je een beroep doet op een architect moet die jou bijstaan bij de keuze van je aannemer. Dat blijkt onder andere uit de deontologische regels die voor architecten gelden.
Zo geeft art. 22 van die deontologie aan dat de architect (wat zijn statuut ook moge zijn), de opdrachtgever bijstaat in de keuze van de aannemer met het oog op de verwezenlijking van het ontwerp in de beste voorwaarden naar prijs en kwaliteit. Hij moet volgens diezelfde bepaling daarnaast ook de aandacht van zijn cliënt vestigen op de waarborgen welke de aannemer biedt.
Wat houdt dit in?
De verplichting in kwestie houdt onder meer in dat de architect je op de hoogte moet brengen van de informatie die hij eventueel heeft over de bekwaamheid van de aannemer waarvoor je wil kiezen of over diens reputatie.
Aansprakelijk stellen
Komt je architect deze verplichting niet na en lijd je daardoor schade (doordat je bv. met een onbetrouwbare aannemer in zee ging) dan kan je je architect daarvoor eventueel aansprakelijk stellen.
Je zal dan wel moeten kunnen aantonen dat je schade leed ten gevolge van de fout van je architect. Wil je een dergelijke procedure opstarten, dan overweeg je best eerst met een advocaat wat je kansen op succes precies zijn.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)