Als je de bestelling van een keuken of veranda annuleert vraagt de verkoper je wel eens een hoge schadevergoeding die in zijn ‘kleine lettertjes’ staat. Maar wist je dat je argumenten kan hebben om die vergoeding in vraag te stellen?
Niet aanvaard
Zo kan je vooreerst wel eens zeggen dat je de algemene voorwaarden van de verkoper niet aanvaardde. Dit kan je bv. zeggen als de algemene voorwaarden niet op de bestelbon staan die je ondertekende maar enkel op de website van de verkoper.
Overdreven
Een ander argument dat je eventueel kan uitspelen is te zeggen dat de schadevergoeding die men vraagt overdreven is en dat deze niet in verhouding staat tot de schade die de verkoper in werkelijkheid kan lijden door het niet doorgaan van het contract.
Niet wederkerig
Mogelijks kan je ook zeggen dat de schadevergoeding die in de kleine lettertjes van de verkoper staat niet geldig is omdat er geen schadevergoeding voor jou is voorzien voor het geval de verkoper een einde zou maken aan de overeenkomst. Je kan dus zeggen dat de vergoeding met andere woorden niet ‘wederkerig’ is.
Achterzijde
Volgens een recent arrest van het hof van cassatie volstaat een verwijzing op de voorzijde van een bestelbon naar algemene voorwaarden op de achterzijde daarvan niet wanneer het gaat om contractvoorwaarden die ongebruikelijk of buitensporig zijn. Staat er een overdreven vergoeding op de achterzijde dan zou je dus wel eens kunnen zeggen dat je daar niet door gebonden bent.
Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)