De elektrische revolutie in de autosector valt niet te ontkennen. We vertellen je wat je moet weten om je efficiënt voor te bereiden op de komst van een elektrische auto in je huishouden.
Tijdens het eerste semester van 2021 flirtte het marktaandeel van de geëlektrificeerde auto’s in ons land met de kaap van de 20%. Een historisch cijfer! Maar zal dat aandeel nog gevoelig stijgen, rekening houdend met de gedwongen overstap naar elektrisch rijden die Europa tegen 2035 wil opleggen. En natuurlijk ook het feit dat in België enkel elektrische bedrijfswagens fiscaal aftrekbaar zullen blijven vanaf 2026.
Op dit moment is de aandrijving die op onze markt de grootste vooruitgang boekt de plug-in hybride. Het marktaandeel daarvan is gestegen van 7,3% in 2020 tot 11,2% tijdens de eerste zes maanden van 2021. Ook elektrische auto’s boeken vooruitgang: ze zijn nu goed voor bijna 4% van de nieuwe inschrijvingen op onze markt.
Voor deze twee categorieën rijst de vraag hoe je thuis kan opladen. Hoewel opladen aan een gewoon stopcontact in theorie mogelijk is voor de meeste geëlektrificeerde modellen op de markt, wordt deze oplossing sterk afgeraden.
1. Waarom gaan voor een eigen laadpaal?
Kiezen voor een thuislaadpunt, of wallbox, biedt drie belangrijke voordelen:
a) Veiligheid: het gebruik van een door een professional geplaatste wallbox maakt veilig opladen mogelijk. En vooral: je vermijdt hiermee het reële gevaar van oververhitting van een standaard stopcontact voor huishoudelijk gebruik.
b) Gemak: een wallbox maakt een hoger oplaadvermogen mogelijk en vermindert daardoor drastisch de duur dat je voertuig geïmmobiliseerd is. Dankzij intelligente oplaadpunten is het bovendien mogelijk het laadvermogen te aanpassen naargelang het gebruik van andere huishoudelijke apparatuur, om te voorkomen dat "de zekering springt".
c) Facturatie: dankzij een wallbox is het mogelijk het huishoudelijk elektriciteitsverbruik gemakkelijk te scheiden van het verbruik voor het opladen van het voertuig. Het verbruik kan zelfs automatisch aan de werkgever doorgerekend worden.
Bovendien kan je door de installatie van een oplaadstation genieten van fiscale voordelen. Maar vergeet niet dat er ook certificering door een erkende instantie voor nodig is.
2. Welke elektrische aansluiting moet je thuis hebben?
In België zijn er verschillende soorten elektrische aansluitingen voor thuis. Het eerste wat je moet weten voordat je de installatie van een oplaadstation overweegt, is het soort aansluiting die je thuis hebt. Een enkelfasige 230 volt-aansluiting zal niet hetzelfde laadvermogen leveren als een moderne driefasige installatie (3×400 volt + N). Sommige oudere elektrische installaties in België werken bovendien met een driefasige stroom zonder nulgeleider. Dit kan enkele praktische problemen opleveren bij de aansluiting van een wallbox. Vraag dus zeker meer informatie bij een specialist.
Tenslotte moet je, behalve het soort aansluiting, ook weten wat je maximale amperage is. Als je meter 40A kan leveren, en je daarvan al 32A nodig hebt om je auto te laden, blijft er weinig ruimte over voor andere stroomverbruikers in huis. Een meter laten verzwaren kan echter duur zijn. Daarom kies je best voor een intelligent laadstation dat zijn laadvermogen kan aanpassen in functie van het werkelijke elektriciteitsverbruik van de hele woning.
3. Welk laadstation kies je?
Er zijn veel verschillende soorten laadstations op de markt, die ofwel rechtstreeks door de automerken zelf worden aangeboden, ofwel door gespecialiseerde bedrijven of zelfs door elektriciteitsleveranciers. Dit zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen om het juiste oplaadstation te kiezen.
a) Welk vermogen?
Voor een plug-in hybride kan een laadvermogen van 3,7 kW (16 A, 230 volt) voldoende zijn. Maar sommige elektrische auto’s accepteren tot 22 kW (32 A driefasig, 400 volt). Als je installatie het toelaat, denk je misschien best nu al aan de toekomst, zelfs als je op korte termijn enkel van plan bent een plug-in hybride op te laden. Als je later beslist om voor een 100% elektrisch model te kiezen, zal je er zeker spijt krijgen van je beslissing om niet te kiezen voor een wallbox die een hoger laadvermogen kan leveren.
b) Vaste kabel?
Als je de enige gebruiker bent van je laadpunt, kan je overwegen een laadpunt met geïntegreerde kabel te bestellen. Omdat de type 2 stekker nu alomtegenwoordig is, zal dit geen probleem zijn, ook niet wanneer je van auto verandert. Maar als je de paal deelt (appartementsgebouw) of als hij publiek toegankelijk is (buiten), is het beter een paal zonder kabel te kiezen, om te voorkomen dat hij beschadigd wordt. In dit geval moet je ook kiezen voor een laadpunt met badgelezer om het gebruik ervan te beperken tot bevoegde personen.
c) Intelligente laadpunten
Ook al kosten ze iets meer in aanschaf, zogenaamde intelligente laadpunten zijn toch het overwegen waard. Ze hebben verschillende voordelen. Ze kunnen hun vermogen afstemmen op het elektriciteitsverbruik van de rest van het huishouden (als bijvoorbeeld de oven en de wasmachine tegelijk aan staan), maar ze kunnen ook voorrang geven aan de daluren voor lagere oplaadkosten. Als je tenslotte overweegt een bedrijfswagen te gebruiken, is de mogelijkheid om je werkgever (of je eigen bedrijf) automatisch te laten betalen voor elektrische oplaadbeurten een duidelijk voordeel.
4.4. Hoe lang duurt het concreet om de auto op te laden? Hoeveel oplaadtijd kan je verwachten om je auto thuis op te laden als je een wallbox hebt?
Dit hangt natuurlijk af van vele parameters. De belangrijkste zijn:
a) Batterijcapaciteit: voor een plug-in hybride bedraagt de gemiddelde batterijcapaciteit ongeveer 10 tot 15 kWh. Voor een elektrisch voertuig kan een veel grotere vork van +- 30 tot 100 kWh verwacht worden.
b) Het vermogen/type van de in het voertuig ingebouwde lader: dit bepaalt het vermogen dat door het voertuig effectief opgenomen wordt, ook al is het op een krachtiger terminal aangesloten. Een plug-in hybride voertuig dat met een 3.7 kW lader uitgerust is, zal immers evenveel tijd aan een 3.7 kW lader nodig hebben als aan een 22 kW terminal. Bovendien moet er een onderscheid gemaakt worden tussen enkelfasige boordladers en driefasige modellen. Een elektrische auto met een enkelfasige lader zal niet het volle potentieel van een driefasig oplaadpunt kunnen benutten.
c) Het vermogen van de wallbox: bij een moderne huisinstallatie kan men denken aan de installatie van een laadpunt dat tot 22 kW levert. Een "versterkt" stopcontact voor huishoudelijk gebruik kan hooguit 3,7 kW bieden.
De nodige laadtijd kan min of meer gemakkelijk geschat worden door de capaciteit van de batterij te delen door het vermogen van de ingebouwde lader of het laadpunt, afhankelijk van welk vermogen lager is.
Voorbeelden :
- De 64 kWh batterij van een elektrisch model dat met een 22 kW lader is uitgerust, wordt in ongeveer 9 uur opgeladen aan een 7,4 kW laadpunt (64/7,4 = 8,6). Maar in slechts 3 uur aan een 22 kW lader (64/22 = 2.9).
- De 13 kWh batterij van een plug-in hybride die met een 7,4 kW lader is uitgerust, wordt in ongeveer 3,5 uur opgeladen aan een 3,7 kW lader (13/3,7 = 3,5). Maar in slechts +/- 1h45 op zowel een 7.4 kW als een 22 kW lader (13/7.4 = 1.7).
Maar vergeet niet dat je in de praktijk met een thuislaadpunt meestal niet wacht tot de batterij helemaal leeg is om hem op te laden. Als je er een gewoonte van maakt je elektrische auto elke dag thuis aan te sluiten, hoef je enkel te wachten tot je het equivalent van de sinds de vorige dag verbruikte elektriciteit terug geladen hebt. Dit kan de wachttijd aanzienlijk verkorten.