Gas: Is je verbruik te hoog? Hoe verbruik je minder?

Boezemen de stijgende energieprijzen je net zoals alle andere Belgen angst in? Wil je je gasverbruik doen dalen? Hoe weet je of je huidige verbruik als normaal beschouwd wordt? Dit zijn enkele cijfers die je een indicatie geven.

Mykola Makhlai

Wat is het gemiddelde gasverbruik in België

Volgens energieleverancier Mega wordt het gemiddelde verbruik in België geschat op 16.282 kWh per jaar. Iemand die alleen woont in een huis van 30 m² zal gemiddeld 4100 kWh per jaar verbruiken, tegenover bijna 20.000 kWh voor een gezin van 4 in een huis van 120 m² en meer dan 30.000 kWh per jaar voor een gezin van 5. Deze cijfers gelden voor huishoudens die gas gebruiken voor verwarming, warm water en koken.

Hoe verlaag je je gasverbruik?

Er zijn heel wat dingen die je kan doen om je verbruik te doen dalen:

  • Isolatie: een geïsoleerd huis zal minder energie nodig hebben om te verwarmen. Vandaag isoleren betekent morgen besparen, vooral omdat er, afhankelijk van de regio, aanzienlijke subsidies beschikbaar zijn! Als het erg koud is, sluit dan de luiken en/of gordijnen om de warmte zoveel mogelijk te bewaren.
  • De temperatuur aanpassen: de verwarming een graad lager zetten zorgt voor een substantiële daling van je factuur. Hier vind je de ideale temperatuur voor elke kamer in huis.
  • Afwasmachine en wasmachine: ga voor de eco-stand van 30 graden.
  • Waterboiler: stel de temperatuur naar beneden bij. Je hebt geen kokend water nodig aan de kraan!
  • Ketel: verwaarloos vooral het onderhoud niet!
✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼