Energie: zoveel riskeert u extra te moeten betalen!

De prijs van elektriciteit en vooral aardgas blijft toenemen! Hoe is deze dolle stijging te verklaren? Hoeveel meer gaat u waarschijnlijk betalen? Zal deze crisis nog lang duren? De Creg beantwoordt al deze vragen in een nieuwe analyse.

De Creg is de federale regulator van elektriciteit en gas. En die lijkt niet veel goeds aan te kondigen voor de komende maanden. De gasprijs kan op korte termijn verder stijgen, zeker als de winter streng uitvalt.

Hoe is deze stijging te verklaren?

De Creg bemerkt verschillende elementen:

  • Economische groei, vooral in China
  • Stijgende CO2-prijzen versnellen gasvraag voor elektriciteitsopwekking
  • Opslagniveaus onder normaal voor seizoen
  • Vermindering van de gastoevoer per pijpleiding (voornamelijk uit Rusland).

Voor hoe lang nog?

Hoewel de situatie naar verwachting niet onmiddellijk zal verbeteren, zou Europa niettemin moeten profiteren van een overvloediger aanbod in de loop van volgend jaar en zouden de prijzen tegen volgende zomer kunnen dalen

Hoeveel zal uw rekening stijgen?

Het hangt allemaal af van het type contract (vast of variabel) dat u hebt afgesloten. "68% van de Belgische gezinnen heeft een vast contract voor elektriciteit en 64% voor aardgas. Wie voor het tweede kwartaal van 2021 een langlopend contract met een vaste prijs heeft afgesloten, wordt pas getroffen als zijn contract is afgelopen.” Maar voor de anderen is de toename aanzienlijk, beschrijft de Creg. De impact kan oplopen tot 116 euro op de jaarlijkse elektriciteitsfactuur (3.500 kWh/jaar) en 598 euro op de jaarlijkse gasfactuur (23.260 kWh/jaar). Een huishouden van 4 personen zou dus de elektriciteits- en gasrekening in één jaar met meer dan 700 euro kunnen zien stijgen!

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼