Oplader voor elektronische apparaten: eindelijk het nieuws waarop we wachtten!

De Europese Unie wil een universele lader verplicht maken voor alle smartphones. Probleem: Apple is tegen deze maatregel!

Pascal Brandle

De Europese Unie zet zo goed als het kan vaart achter haar plannen om voor alle fabrikanten van smartphones en elektronische apparaten zoals tablets een universele oplader te verplichten. Dit zou de Europese consument ongeveer 250 miljoen euro per jaar besparen en bovendien elk jaar ongeveer 1.000 ton afval vermijden! Uitstekende intenties die, tech-gigant Apple helaas niet ziet zitten.

Apple, één tegen allen?

Concreet beoogt deze regel de harmonisering van oplaadpoorten voor smartphones, tablets, koptelefoons, mobiele luidsprekers, camera’s en draagbare spelconsoles. Maar dat betekent een bedreiging voor de kabels van de iPhone die door Apple worden gemaakt. Waarom? Heel eenvoudig omdat de Europese Unie een formaat wil opleggen dat al bestaat (en niet door Apple gebruikt wordt): de USB-C.

De 3 belangrijkste laders vandaag

Dit project is niet nieuw, want het werd in 2009 door de Commissie in gang gezet en er werd in januari 2020 een resolutie van het Europees Parlement. Helaas stuit dit tot nu toe op sterke weerstand van de industrie, hoewel het aantal verschillende soorten laders de laatste jaren sterk is verminderd. Van meer dan 30 verschillende systemen in 2009 zijn ze nu teruggebracht tot drie:

  • De veteraan, de Micro-USB, waarmee de meeste telefoons al lang waren uitgerust,
  • Zijn opvolger, de recentere USB-C, geschikt voor telefoons met Android,
  • De uitdager, Lightning, die uitsluitend door Apple gebruikt wordt.

De Europese Unie heeft gekozen voor USB-C.

Dit betekent dat elke lader gebruikt kan worden, terwijl de harmonisatie van snellaadtechnologieën bedoeld is om dezelfde laadsnelheid te garanderen (en te voorkomen dat die beperkt wordt bij gebruik met een toestel van een ander merk).

Geen goed idee, volgens Apple

Apple, dat zegt dat zijn Lightning technologie wereldwijd in meer dan een miljard apparaten wordt gebruikt, verzet zich tegen het idee. "Deze verordening zou innovatie eerder afremmen dan aanmoedigen en zou de consumenten in Europa en de rest van de wereld schaden," zegt het bedrijf. Apple, dat vorig jaar verwachtte dat zo’n wetgeving "een ongekende hoeveelheid elektronisch afval" zou opleveren (omdat een deel van de in omloop zijnde opladers daardoor verouderd zou raken), is bezorgd over de door Brussel voorgestelde overgang van 24 maanden en de verstoring van zijn huidige recyclagekanalen.

ANEC (de Europese vereniging voor de coördinatie van de consumentenvertegenwoordiging in de normalisatie), dat opkomt voor de rechten van de consument rond technologische normen, juicht de ontwerp-richtlijn toe, maar betreurt dat draadloze oplaadsystemen, die sterk aan populariteit winnen, er niet onder vallen.

Het ontwerp moet echter nog door de Europarlementariërs en de lidstaten van de EU worden goedgekeurd. En we weten hoezeer het lobbywerk van bepaalde bedrijven de balans kan doen overhellen in de ene of de andere richting…

✨ Zoek je naar jouw droomwoning of wil je jouw vastgoed verkopen? Ontdek onze vastgoedzoekertjes-website, de ultieme bron om vastgoed in België te vinden en te verkopen! Of je nu wilt kopen, huren, verkopen of investeren, ons platform biedt talloze vastgoedadvertenties voor elk budget en iedere smaak. 🏠 🔍 Aarzel niet langer en surf nu naar onze vastgoedzoekertjes-website om het vastgoed te vinden dat voldoet aan al jouw wensen! 🎯 🏡 💼