Duurzaamheid, ecologie en groene energie: het zijn termen die we steeds vaker horen en die belangrijker worden. Maar duurzame energie is niet enkel beter voor onze aardbol, het kan ook je kosten drukken. Met een thuisbatterij heb je de kans op zelf je energie op te wekken en te verbruiken. Bovendien geeft de overheid je ook nog een duwtje in de rug.
Wat is een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is eigenlijk een grote accu die je aan het energienet en stroomvoorzieningen koppelt. Deze batterij monitort de productie van je zonnepanelen en je verbruik. Wordt er meer energie opgewekt dan verbruikt, dan slaat de thuisbatterij deze energie op voor later. Is de batterij vol, dan wordt de energie op het distributienet geplaatst. Verbruik je energie dan wordt eerste de batterij ingeschakeld, pas wanneer deze volledig leeg is, schakel je over op netstroom. Je thuisbatterij is dus een buffer die je energiefactuur doet dalen.
Kies zorgvuldig je thuisbatterij
Heel wat fabrikanten hebben zich op de markt met thuisbatterijen gestort, maar reken toch nog steeds op een kostenplaatje van om en bij de 7.000 euro. Ga je voor een thuisbatterij, let dan vooral op het vermogen. Ook de plaatsing in huis is bij het installeren van een thuisbatterij belangrijk. Sommige zijn enkel voor binnen, terwijl andere modellen ook buiten geplaatst kunnen worden.
Subsidies mogelijk?
Schaf je nog voor 31 december 2021 een thuisbatterij aan, dan kan je een premie krijgen van de Vlaamse regering. Ook de installatie moet voor die datum gebeuren om in aanmerking te komen. Per kilowatt uur aan capaciteit krijg je 250 euro, met een maximum van 3.200 euro. De premie zal wel nooit hoger liggen dan 35% van de investeringskosten.